Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 24 november 2010

Övrigt: Shoppa, länka, recensera, visa upp -- många olika sätt att få gratis pärlor

Under tävlingstips tar jag först och främst upp designtävlingar, det vill säga tävlingar där du måste skapa något, men det finns också många andra sätt att få gratis pärlor och material. I vissa fall kan du få presentkort eller bonuspoäng medan det i andra fall handlar om utlottningar där du med lite tur kan få "lön för mödan".


Giveaways/utlottningar
Giveways/utlottningar av pärlor och smyckesdelar har jag redan tipsat om här. Det är inte minst vanligt på bloggar och enklaste sättet att hålla koll på aktuella utlottningar är att följa bloggar, som har giveaways eller tipsar om utlottningar på andra bloggar. Idag har det även blivit mycket vanligt med utlottningar på säljarnas facebooksidor. Det finns en giveawaytipstråd på Smyckestillverkning iFokus, som dock inte är så aktiv just nu.

Giveaways kan ha olika upplägg, men oftast deltar du genom att skriva en kommentar på inlägget. Ibland ska du svara på en fråga eller följa bloggen. Ibland kan du få extrachanser om du också tipsar andra om utlottningen via sociala medier (Facebook, Twitter, egen blogg osv).

Utlottningar kan vara ett sätt för en pärltillverkare eller butik att göra reklam för sig genom att själva anordna eller sponsra en utlottning, men ibland kan det också vara ett sätt att stimulera aktivitet. Se t ex Art Bead Scene Blogs Studio Saturdays där en lycklig vinnare bland de som kommenterar och diskuterar veckans fråga får ett litet pris från dagens skribent (tillika pärlmakare). Självklart är det också många enskilda bloggare som vill ge bort pärlor som en ren vänskaplig gest, av osjälviska skäl, t ex ett tack till alla bloggföljare eller för att fira ett bloggjubileum.

OBS! Tänk på att vissa bloggare enbart publicerar vinnaren på bloggen, de kontaktar dig inte direkt utan det är ditt ansvar att maila adressuppgifter till bloggaren om du vunnit. Tar du inte kontakt inom en viss tid så dras en ny vinnare.


Prenumerationer
Detta är egentligen en variant av det jag redan tagit upp ovan. Vissa butiker och pärlmakare lottar ut lockvinster bland personer som exempelvis börjar prenumerera på nyhetsbrev. Lite att jämföra med giveaways som kräver att du är bloggföljare. Till skillnad från dragningar bland lagda beställningar (se nedan) så innebär dock dragningar i e-postlistorna inte något köpkrav.


(Fråge)tävlingar
Butiker och bloggar också ha rena tävlingar, som inte innebär att du ska skapa ett alster utan bara svara rätt på en fråga eller liknande. Att de kräver att du korrekt besvarar en fråga eller klarar en uppgift är det som skiljer dem från rena giveaways. Ibland kan frågan vara ren formalia för att undvika problem med lotterilagen, som i Sverige förbjuder många typer av utlottningar.


Vinstdragning och tävlingar som kräver köp
Flera butiker har också kontinuerligt pågående eller återkommande dragningar där du kan vinna ett litet pärlpaket om du lagt en beställning i butiken under en viss period. Ett exempel på butik som ständigt aviserar detta är Made by Roz. Det finns också butiker som har "skattjakter" under exempelvis en helg, vilket innebär att du ska hitta gömda symboler eller en "skatt" någonstans i webbutiken och antingen lägga den i din varukorg eller skriva svaret i samband med att du lägger en beställning. Nyhetsbrev från butikerna är ett lätt sätt att hålla koll på liknande tävlingar, men ibland annonseras de bara på butikens hemsida.


Länka
Ett antal butiker ger också "bonusar" till personer som länkar till dem på sina bloggar eller hemsidor. Ett exempel på det är Ziddhartas "Länka & vinn" där du får gratis pärlor när du lägger upp butikens banner på din sajt och samtidigt har du möjlighet att vinna pärlpaket.


Skicka in text eller foton
Att skriva artiklar, projekt och tips är ytterligare ett sätt att få gratis pärlor eller presentkort. Se exempelvis FROSTnollåtta, A Grain of Sand och B'Sue Boutiques (punkt 4) för varianter på detta.

Precis som du kan skicka in projekt och andra texter kan du ibland också premieras om du skickar in foton på alster du skapat med en butiks produkter. Se t ex Auntie's Beads, som ger bonuspoäng för detta.


Design team och inspiratörer
Vissa butiker har också designteam (förkortat DT) eller inspiratörer, som får pärlpaket skickade till sig då och då med avsikt att de ska skapa alster för butikens hemsida. De promotar också butiken på olika vis, t ex genom att visa upp alstren på olika forum, via egna sociala medier och tipsa om butiken (i vilken grad de bör göra detta varierar, liksom hur accepterat det är på olika forum) på nämnda ställen.

Butiken anlitar ofta sina DT-medlemmar genom att välja ut dem från ansökningar eller så kontaktar de utvalda pärlare, som är kända för sin talang och/eller kontaktnät. Dessa är nyckelpersoner, som når ut till många potentiella kunder. Ett exempel på designteam, som nyligen startats, där medlemmarna valts utifrån ansökningar är Pearlized medan Artbeads har ett DT av noggrannt utvalda pärlare och pärlbloggare, som de själva tar första kontakten med.

Designteam är oftast ett pågående "projekt" där du är medlem under en längre tid, men det finns också butiker som gör "one offs", dvs skickar ut pärlor vid ett enda tillfälle. Ett exempel på detta är de smycken av mig som du finner i Fru Pärlas galleri. Tänk på att detta är något som innebär vissa förpliktelser: du måste skapa något att visa upp med pärlorna du får, ibland inom en viss tidsram.


Recensera köpta produkter
Rings & Things är en butik, som förutom ett Blog Partnerprogram, har Product Review Drawings. Det innebär att om du -- positivt eller negativt bara det är sanningsenligt och specifikt -- recenserar en produkt du köpt i deras butik har du chansen att vinna presentkort på 100 USD.


Lotterier
Uttalade pärllotterier är något som du kan finna vid vissa pärlträffar etc. Pga av lotterilagen kan privatpersoner och företag egentligen inte anordna några mer geografiskt omfattande lotterier, men på privata tillställningar samt enskilda evenemang går det an. Ett exempel som är aktuellt just nu är Sirligs mingelkväll imorgon (25 nov).

*

Affiliateprogram är också något som kan nämnas, även om det inte riktigt hör hit då det är en typ av ren annonsering, som oftare ger "reda pengar" än presentkort och gratis pärlor. Programmen går ut på att du länkar till en butik eller specifika produkter och när en besökare på din blogg/hemsida klickar in på länken och handlar i butiken så får du en viss procent av den summan. Det vill säga en provision eftersom du agerat "mäklare" mellan köparen och säljaren. För att butiken ska veta att det är du som genererat köpet så använder du speciella länkar med en "signaturkod". Det finns ett antal pärlbutiker samt andra pärlrelaterade säljare som erbjuder affiliateprogram, de allra flesta utländska (tre exempel från en lång lista är Perles & Co, Interweave Store och Rena Klingeberg).

Det finns också andra typer av förtäckt marknadsföring där du kan få gratisprodukter med baktanken att du ska skriva positivt om dem på din sajt, alternativt att du får en gratisprodukt som tack för att du skrivit någonting gott om produkten, som lockat köpare. Det räknas liksom affiliateprogram som annonsintäkter, inte gåvor, och ska redovisas i deklaration eller bokföring.

Det är ibland en fin gräns mellan vad dina läsare tycker är ok eller inte: det kan skada din trovärdighet om du uppfattas som "köpt" av specifika kommersiella intressen eller om du inte är öppen med att du tjänar pengar genom t ex affiliatelänkar eftersom det inte är direkt synligt för en bloggläsare att det är en typ av annonser. Å andra sidan är det i princip så här alla tidningar fungerar -- även pärltidningarna. Det är upp till dig vad du tycker är ok eller ej på din sajt så länge du håller dig inom gränsen för vad som är lagligt.

*

Känner du till någon butik, svensk eller utländsk, som har någon form av bonus eller utlottning av pärlor/presentkort? Är det någon variant på "få gratis pärlor"-temat som jag missat? Tipsa gärna nedan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails