Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 15 december 2010

Teknik: Electroforming och elektroplätering

Double Acorn NecklaceJasper and Copper Pendantelectroformed butterfly wing


Electroforming är en teknik som uppmärksammats på sistone bland inte minst amerikanska smyckesmakare. Det är en typ av elektroplätering där ett föremål täcks med metall genom elektrolys (samma princip som används för att etsa metall med salt: du kan använda samma typ av utrustning för saltvattensetsning som elektroplätering).


Vad är electroforming?
Elektropläterade smyckesdelar känner de flesta pärlare till, men vad skiljer dessa från electroformed komponenter? I strikt mening är skillnaden mellan electroforming och electroplating att man bygger upp ett tjockare lager av metall än vid plätering och det på en form, som sedan kan tas bort. Formen/stommen behöver inte vara av metall: till exempel kan den göras av vax, som sedan smälts bort när den pläterats. Metallagret är så starkt att det klarar av hålla formen utan stöd från någon inre struktur.

Men det är också vanligt att inte ta bort det objekt som metallen lagts på utan helt enkelt kapsla in det i ett starkt hölje av metall. Inte minst populärt är att göra så med torra/torkade dekorativa naturmaterial som ekollon, löv, fröställningar, lönn"näsor" etc (se bilderna ovan). Processen skapar ett metallhölje som in i minsta detalj följer formen på objeketet under det. Även pärlor av olika material såsom glas, sten, plast och polymerlera kan helt eller delvis beläggas med metall för spännande effekter.

Det vanligaste bland smycksmakare och pärlare är att kopparplätera föremålen, kanske inte minst som koppar är en billigare metall än ädelmetallerna men ändå vacker att titta på. Med några få undantag kan enbart grundämnen pläteras, inte legeringar.


Instruktioner
Först och främst vill jag betona att tekniken ställer krav på både specialutrustning och säkerhetstänkande. I tekniken ingår att arbeta med så väl hälsovådliga kemikalier som elström. Ingetdera passar den som saknar respekt för dem. För mer information om säkerhetsriskerna, se Lapidary Journals artikel om säkerhet i studion.

Korfattat går electroforming till så att du målar ditt valda objekt med en konduktiv färg (dvs en färg som leder ström) och sänker ned den i en behållare, som fyllt med en speciell kemikalielösning som bl a kan innehålla cyanid. Objektet kopplas till likström och fungerar som en katod samtidigt som också en anod, kopplad till samma strömkälla, sänks ned i behållaren. Joner av silver, guld, koppar eller vilken metall du nu valt att plätera med dras pga av sin elektriska laddning till katoden, dvs ditt objekt och fäster sig som en beläggning på det.

Steg-för-steginstruktioner till tekniken kan du finna på Gankosin (se även artiklarna Notes from an Electroforming Workshop och Recent Developments in Elctroforming), Art Jewelry, Etsy Metal Blog och Sherri Haab (pfd-fil). Electroforming på lampworkpärlor beskrivs hos Vickie Hallmark och Lapidary Journal. Hur du silverpläterar dina egna plastpärlor -- tänk CCB-pärlor -- finns det bl a en kort beskrivning på hos eHow.

YouTube finns det också en del filmsnuttar, som visar hur electroforming och elektroplätering går till.


De vackra fotona kommer från Tigerlilyshop: klicka på bilderna för att se fler av hennes alster i electroforming. Fotona använda här i enlighet med Creative Commons 2.0.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails