Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 25 januari 2011

Inspiration: Göra om smycken är modemedvetet


Att designa om smycken är ingen ny idé. Det har gjorts under lång tid av olika anledningar. Till exempel kunde ädelstenar i gamla tider vara så extremt dyra och sällsynta att även kungligheterna fann det billigare och mer genomförbart att låta sina guldsmeder skapa nya smycken med stenar från gamla. Ädelstenarna fattades om i nya, mer tidsenliga smycken.

För ett exempel som ligger betydligt närmare vår egen vardag så har det också länge varit så att guldsmeder omformat ärvda smycken som t ex vigselringar. Ringarna har sågats itu och böjts i nya former till exempelvis halsbandshängen. Det har varit ett sätt för många att kunna bära ett smycke med starka känslomässiga värden, vilket inte varit möjligt i deras ursprungliga form (för liten ring, har redan vigselringar, för tunn ring som riskerar att nötas sönder osv).

Pärlare slaktar ofta smycken för att komma åt pärlor, som sedan används i olika projekt, men att göra om smycken handlar om att behålla större delar av det intakt och istället bara förändra det så att det känns modernare eller mer lättanvänt. Och i våra tider av miljömedvetenhet och vintagetrend så är det dessutom mycket moderiktigt att göra på detta sätt. Att göra om smycken tillhör samma eko- och retrotrend som found object jewelry, att använda återvunna material och vintagepärlor. Det märks inte minst på säljsajter som Etsy där det finns många smyckesmakare som utgår från gamla smycken i sitt skapande -- med mer eller mindre lyckat resultat.

Att göra om smycken kan vara ett sätt att ge trasiga eller oanvända smycken ett nytt liv. Genom att återanvända gamla material minskar resursslöseriet och smyckesdelar som annars aldrig skulle komma till användning behöver inte slängas eller samlas på hög. De gamla delarna kan också ge de nya smyckena en känsla av ålder och historia, de kan få mervärden genom nostalgi och kopplingen till gamla, trygga tider i en inte allt för avlägsen dåtid. Vissa kommer att köpa omgjorda smycken och smycken av vintagematerial för miljöaspekter, andra för att vintage är trendigt och ytterligare andra för att smyckena vittnar om en försvunnen tid de själva upplevt.

Tyvärr tar tidningarna oftast upp återvinning, vintage och ekomode i samband med kläder, inte smycken som allt som oftast fortfarande är av slit-och-slängkvalitet i modereportagen, men en artikel som faktiskt nämner ekotrendiga smycken -- även om också där kläderna står i fokus -- är Återanvändning ger nya dimensioner från Nordvästra Skånes Tidningar/Helsingborgs Dagblad i helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails