Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 15 februari 2011

Manekis projekt: Länkad strasskedja


Det är inte jag som först kom på denna idé för att göra egna strass-/kristallkedjor. Inspirationen kommer från en kedja som inhandlades på Panduro någon gång på 90-talet. De säljer inte längre kedjor av denna typ, men du kan enkelt göra dina egna i samma stil. Det enda du behöver är s k chaton montes och motringar i valfria färger.


Material:
chaton montes (även kallade mounted crystals, preset rhinestones, systenar mm)
motringar

Verktyg: 2 spetstänger


1. Börja med att välja material. Dina montes ska inte ha en platt baksida med "kanaler". Den typen kallas rose montée och fungerar inte att länka med, utan du måste ha chatons, glasstenar med en spetsig undersida. Stenarna ska ha ett hål på varje sida: undvik för stora montes (över 6 mm) eftersom dessa oftast har hål på enbart två av sidorna. Du kan läsa mer om olika typer av infattade kristaller/strass här.

2. Testa hur stora motringar du måste ha. De ska vara smala nog för att passa hålen i metallfattningarna och stora nog för att två stenar ska kunna få plats och röra sig fritt på en ring. Undvik tjocka motringar, speciellt om du använder små stenar. Här använder jag 4 mm strasstenar till 5 mm motringar (yttre diameter).


3. Öppna en motring. Är du osäker på korrekt sätt att göra detta, se dessa instruktioner. Du kan behöva öppna ringen ganska mycket för att den inte ska fastna. Håll ringen med en spetstång och för in änden genom ett av hålen i metallfattningen. Fortsätt föra ringen så den glider ut genom hålet på den intilliggande sidan. Om ringen fastnar, lirka med den upp och ned tills du kommer i rätt linje med hålet.

4. Fäst ännu en sten på motringen på samma sätt som den första. Var noga med att vända stenen åt rätt håll så baksidorna hamnar på samma sida.


5. Stäng öglan med hjälp av två spetstänger. Det kan vara lite tajt med utrymme ibland så du kan behöva ompositionera tängerna så du endast håller i ringen med spetsarna.


6. Fäst en ny ring i de två lediga hålen på en av stenarna precis som du gjorde i steg 3. Fortsätt att fästa sten efter sten på samma sätt tills din kedja nått önskad längd.



7. Din kedja är nu färdig att användas.


Fördelen med att göra sin egen kedja är framför allt att du själv kan välja färger -- på såväl kristall och metallfattning som motringarna. Blanda olika färger på stenar eller håll dig till en. Du kan blanda färgerna efter ett strikt mönster eller länka dem slumpvis. Testa med att använda färgade motringar för en kul effekt eller experimentera med olika stora stenar.


Inledningsvis sade jag att du ska undvika stenar med parallella hål, men det finns undantag där det faktiskt funkar att länka fattningar med hål som inte "går i kors". Ovan ser du ett exempel med hjärtan från Swarovski, som fungerar perfekt att länka med lite större motringar (7 mm).


Och som vanligt: har du skapat något med utgångspunkt från mina projekt vill jag gärna se en bild. Kommentera med en länk nedan eller maila mig om du vill visa vad du gjort med dessa instruktioner.

4 kommentarer:

  1. Jättesnyggt, och kul! Ännu en ny teknik från Maneki att testa!! Tack Eva

    SvaraRadera
  2. Wow!!! wow!!! Supersnyggt! Jag har letat i veckor efter liknande kedjor/spännen (connectors på eng.). Ska ha det till bikini. Kan man köpa färdig produkt av dig tro? Vänligen Alexandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tyvärr inget till salu (även om jag hade skulle det bli dyrt jämfört med att köpa fabrikstillverkad kedja, som finns i många varianter, eftersom den länkas för hand). Beroende på hur du skulle använda den är jag inte heller helt säker på att den är så bra till en bikini eftersom pläteringen inte alltid gillar vatten (speciellt inte saltvatten och klor).

      Om du har svårt att hitta fina strasskedjor, har du kikat hos t ex mjtrim.com eller sökt bland supplies på etsy.com ? Där brukar man kunna hitta fina varianter som är svårare att få tag på på närmare håll. (att tänka på är dock att internationella säljare inte alltid har koll på europeisk nickellagstiftning.)

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails