Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 28 februari 2011

Shopptingtips: Kataloger


Idag förekommer mycket av pärlshoppingen på nätet, vilket minskat behovet av traditionella postorderkataloger. Katalogerna kostar att trycka och går inte att hållas färska med senaste nytt, som butikerna tar in flera gånger om året. Dessutom kräver de papper och transporter, vilket har negativ miljöpåverkan. Men det finns fortfarande en del butiker som håller fast vid sina kataloger. Och inte bara för de kunder, som inte vill eller kan beställa över nätet. Det finns vissa fördelar med kataloger, som man kan sakna bara genom att kolla på nätet.

Först och främst är det samma sak som med böcker och tidningar: det är något speciellt med att kunna sjunka ned i soffan eller sängen med en katalog att bläddra i. Man kan ha den på ställen där det inte funkar att ha en dator (även om läsplattor och smartphones har gjort webbutikerna än mer tillgängliga oavsett var vi är). Den kan vara behändig att ha i pysselhörnan/pärlrummet, som en referens. Ja, kanske även något som kan användas för att visa en kund vilka smyckesdelar man kan specialbeställa för deras smycken.

Vissa tycker det är lättare att hitta genom att bläddra i en katalog än att klicka runt i en webbutik och föredrar därför att ha en papperskatalog framför att enbart ha tillgång produkterna på nätet.

För nybörjaren speciellt kan det finnas ytterligare en fördel: vissa butiker avbildar det mesta i sina kataloger i naturlig (eller nästintill naturlig) skala. Då kan en titt i en papperskatalog ge en bättre uppfattning om storleken än en bild på nätet eller en CD-ROM-katalog/e-katalog.

Det finns ett antal butiker och butikskedjor som fortfarande tillhandahåller tryckta kataloger, gratis eller mot en smärre kostnad, i Sverige så väl som utlandet. Här följer några tips. De tjockaste katalogerna hittar du kanske föga förvånande hos de amerikanska pärlbutikerna. Notera att vissa kataloger är gratis, men när du beställer dem så läggs en portokostnad på som kan variera från human till väldigt hög -- papper är tungt.


Sverige
  • Creativ Company: säljer hobbymaterial och har förutom huvudkatalogen, som utkommer varje sommar, mindre temakataloger, som kan laddas ned från hemsidan.
  • Panduro Hobby: huvudkatalogen kommer varje sommar, men i början av året ges även en mindre vårkatalog ut. Kan även hämtas gratis i butikerna. Du kan även bläddra i katalogen på nätet.
  • Sargenta: Fokuserar på material för ädelsmide. Katalogerna -- de är uppdelade i två delar som var och en uppdateras vartannat år -- kan laddas ned i pdf-format från hemsidan (utan priser) eller beställas från dem (med priser).
  • Slöjd-detaljer: Liksom de två förstnämnda följer huvudkatalogen läsåret. Skickar även mindre nyhetsuppdateringar under året till sina kunder. Du kan även bläddra i katalogen på nätet.

Storbritannien
  • Bead Exclusive: Billig betalkatalog (porto tillkommer ev.). Du kan även bläddra i katalogen på nätet.
  • Burhouse Beads: Strictly wholesale, grossist som inte säljer till privatpersoner. Första katalogen kostar 10 GBP, som du får igen vid första beställningen. Maila för katalogbeställning.
  • Cookson Gold: specialist på guld- och silvermaterial, som har både en stor katalog (The Cook Book) och flera små gratiskataloger (Mini Cook Book, även i pdf-format) som utkommer varje månad. Den stora är gratis vid beställningar över 75 GBP, annars kostar den 10 GBP.
  • Kernowcraft: Liten katalog med fokus på silvermaterial och stenar (fasetterade, cabochoner, pärlor). Gratis vid beställning/betala för portot.
  • P J Beads: Detaljist och grossist som erbjuder billig betalkatalog samt nedladdningsbar pdf-katalog.

USA

  • Fire Mountain Beads: Har två kataloger: den tunnare (448 s.) kan du beställa gratis medan den tjockare endast skickas om du handlat för minst 200 USD.
  • Jewelry Supply: Katalogen är gratis men du betalar för portot. Du kan också bläddra i deras katalog på nätet.
  • Rings & Things: Katalogen är gratis vid beställning, annars 10 USD. Utkommer med en stor katalog varje år och däremellan flera supplements, som du kan beställa gratis i samband med en order.
  • Rio Grande: Har tre betalkataloger, varav de två kommer med värdecheckar motsvarande katalogernas pris, som du kan använda vid beställning.
  • Rish Ashay: Fair trade-ansluten butik Gratis vid beställning, annars kostar den 7 USD (inkl. porto). Specialiserad på smyckesdelar i vermeil (förgyllt silver), sterling silver och mässing tillverkat på Bali.
  • Shipwreck Beads: Otroligt maffig katalog, som även innehåller en panoramabild på deras fysiska pärlbutik. Betalkatalog. Pris f.n. 20 USD, men inkluderar rabatt på 15 USD vid din första beställning.
  • Thunderbird Supply Company: Betalkatalog, kan även hämtas gratis i någon av deras tre butiker (om du råkar befinna dig i södra USA).

Känner du till någon/några fler butiker, som erbjuder tryckta kataloger och som är av intresse för pärlare/smyckesmakare? Tipsa gärna i en kommentar.


PS! Tänk på miljön och var rädd om våra naturresurser -- beställ inte kataloger du inte tror du kommer att ha nytta av och ta hand om dem så du har glädje av dem länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails