Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 24 mars 2011

Inspiration: Asymmetrisk design

Alla pärlare har sin stil och sina preferenser. En ofta tydlig skiljelinje går mellan de som skapar symmetriska alster och de som skapar asymmetriska.

Symmetri innebär att båda sidor av ett smycke ser likadana ut, som spegelbilder av varandra. Så ser många klassiska smycken ut och symmetri upplevs som mycket harmonisk, vilket gör smyckena estetiskt tilltalande. Asymmetri betyder att det finns skillnader mellan sidorna. Det kan vara mycket små skillnader -- väldigt vanligt i naturen, vilket anses harmoniskt och attraktivt -- eller så kan det vara dramatiska skillnader. Dessa skillnader kan ett livfullare intryck och skapa det där lilla extra i en design.

Många som främst arbetar symmetriskt brukar dock tycka det är svårt att få till asymmetri på ett bra sätt. Dels handlar det om att bryta trygga rutiner och en ofta invand "reflex" att skapa estetisk tilltalande harmoni genom symmetri. Dels handlar det om att det kan vara svårt att hitta balansen där skillnaderna förhöjer intrycket utan att det bli så stor spännvidd att designen upplevs som rörig eller obalanserad. Därför väljer de att sällan våga sig på asymmetri trots att det skulle kunna ge nya dimensioner åt deras smycken.

För dig som vill börja arbeta asymmetriskt finns det ett antal artiklar av pärlare på nätet, som ger tips och idéer för att skapa lyckade asymmetriska smycken. Nedan finner du länkar till några, som kan vara väl värda att läsa:
Är du intresserad av asymmetri och pärlsömnad kanske även friform är av intresse eftersom det till sin natur blir "automatiskt" asymmetriskt. Läs mer om friformstekniker här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails