Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 10 mars 2011

Inspiration: Skapa färgprover med dina seed beads

You can't know how beads will visually affect each other until you weave them together, säger färgexperten Margie Deeb på sin blogg. Ju mindre pärlorna är, desto sannare är detta. Och det är speciellt viktigt för pärlare eftersom vi har pärlor med så många olika sorters finishar, som reflekterar ljus på olika sätt och därför upplevs väldigt olika.

Nog har vi väl alla någon gång köpt en påse pärlor och blivit besvikna när vi väl använt dem eftersom de inte ser likadana ut som på bilden när vi köpte dem? Det beror dels på att seed beads är så små att de påverkas av kringliggande pärlor: en liten klick i en färg i ett pärlarbete kan därför se väldigt annorlunda ut mot en närbild på en hög av pärlor i samma färg. Transparenta färger kan dessutom "färgas" av intilliggande andra färger när ljuset skiner genom den. Och när vi blandar färger är det förför lätt hänt att effekten som uppstår när de används tillsammans inte alls är densamma som vi strävade efter. Samma sak beroende på om du väljer att använda en färg på en liten eller stor yta: storleken påverkar hur du uppfattar färgen.

Den lösning Margie förespråkar i 2011 Color Tip 2 är att du trär upp eller syr små provbitar med varje färg. Dessa små remsor kan du sedan använda som ett referensbibliotek när du ska designa i framtiden.

Abby McKenna är inne på samma sak och visar hur du kan sy upp paletter för att jämföra färger och få en bättre bild av hur de ser ut i projekten Color Palette och Number Palette (den senare fungerar även som ett register över färgnumren). Hennes förslag är att du även kan använda dessa små sydda paletter när du besöker pärlbutiken och på så sätt enkelt kan matcha de pärlor du funderar på att köpa med de seed beads du har hemma.

Som jag nämnt i Att välja trådfärg så kan även valet av färg på den tråd du syr med påverka hur färgen upplevs. Ett sätt att experimentera med detta skulle kunna vara att sy små provbitar i en och samma nyans på pärlor, men med trådar i olika färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails