Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 31 mars 2011

Pärlsort: Jojopärlor


Fotot ovan är på vad tillverkaren Unicorne Beads kallar en yo-yo bead, jojopärla. Namnet är inte svårt att förstå: pärlan, som saknar hål, är uppbyggd precis som en jojotrissa med två sidor -- platta eller välvda -- som hålls samman med en smal "tapp" i mitten. Det finns även andra pärlor i liknande utformning gjorda i andra material -- se exempelvis instruktionerna till jojopärlor i polymerlera på Craftster.org.

Pärlans utformning gör att den inte kan användas på riktigt samma sätt som en vanlig pärla. (Ja, det är även frågan om det verkligen är en pärla eftersom den saknar hål.) Istället för ett genomgående hål har den -- likt jojon -- en kanal/fördjupning runt om där de två sidorna inte möts. Denna kanal kan utnyttjas för att fästa pärlan med exempelvis snöre, pärlor på tråd eller metalltråd.

Exempel på projekt, som använder sig av pärlorna, är YoYo Bracelet Instructions (kan även köpas inklusive jojopärlor), Hole in None (säljs även som kit eller instruktioner från designers hemsida här), Yo Yo Bracelet och Mim's Rosary Project. Det sydda armbandet Hole in None har publicerats i Bead & Button June 2008 samt Creative Beading 4, vilken du kan läsa delar av (bl a just detta armband) på Google Books. Unicorne Beads har även några galleribilder, som inspiration: Nobilis Yoyo Pendant, Domed Yoyo Necklace samt Daisy/Yoyo Necklace.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails