Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 18 april 2011

Material: Argentium och Reflections -- sterling silver som inte oxiderar

Sterling silver är ett av de vanligaste smyckesmaterialen. Emedan det har många positiva egenskaper har den också relativt lätt för att oxidera (gulna och svartna), vilket många inte gillar. Detta kan motverkas genom att skydda silvret genom att lacka, vaxa eller på andra sätt täcka yta med en skyddande barriär. En annan klassisk metod är att rodinera silvret, dvs dra över det med en tunt lager av den silverfärgade metallen rodium (ibland kallat italiensk finish). Andra alternativ har inkluderat att helt enkelt välja andra vita ädelmetaller som vitt guld eller platina istället.

Men sedan några år tillbaks finns det nya silverlegeringar, som håller samma höga silverhalt som sterling, men där kopparn -- den beståndsdel som orsakar både oxidering och s k firescale i silvret -- bytts ut mot andra metaller som inte reagerar med syre på samma sätt.

Mest känd är kanske Argentium silver (nickelfri silverlegering med inslag av germanium), som blivit mycket omtalad för sina positiva egenskaper. Inte bara är den motståndskraftig mot oxidation, men . Argentium lär även gå att använda till wire fusing och granulering, vilket vanligt sterling silver inte passar för (då används istället finsilver, 999). Legeringen skiljer sig lite från sterling genom att färgen är ljusare än så väl sterling silver som platina. Legeringen är patenterad och varumärkesregistrerad. Argentium har en silver halt på 93,2 eller 96 %, vilket är högre än minimigränsen för sterling på 92,5 %.

Cookson Gold, en brittisk butik som specialiserar sig på material för ädelsmide, säljer en variant av sterling där kopparn delvis ersatts med zink, tenn och germanium. De kallar legeringen Reflections silver. Den beskrivs i princip i samma ordalag som Argentium. De säljer även en silvertråd vid namn Brilliante, som också är en sterling silverlegering motståndskraftig mot oxidation. Denna legering innehåller inte germanium utan indium (samt tenn, zink och koppar utöver 93,5 % silver).

Det finns även andra varumärken på liknande legeringar så som t ex De-Ox sterling och Sterilite, men få är lika kända och utbredda som Argentium. Hur bra de olika silverlegeringarna motstår oxidation kan variera och liksom med alla metaller som oxiderar påverkar även andra yttre faktorer som fuktig luft, närhet till havet och personkemi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails