Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 1 april 2011

Material: Hartslera -- epoxikitt

Det finns många typer av lera att arbeta med inom fältet smyckes-/pärltillverkning. En typ av lera, som du kan hitta under varumärken som Crystal Clay, Apoxie, Ferido, Vitrium, DeCoRé, KlayResin, Epoxy Resin Clay, Sukerukun, Cosmos, Lumina, Milliput med flera, är hartslera eller epoxilera. Den kallas ibland även epoxikitt och används då i så väl modellbygge som lagning av exempelvis båtar och motorfordon. Liksom epoxilim (flytande epoxiharts) består den av två komponenter: harts plus härdare, som måste blandas. Detta gör du genom att ta en del av varje "lera" och knåda samman dem. När leran är blandad kan den formas och torkar sedan i rumstemperatur. Hartsen kommer i en "naturlig" vit nyans eller färgsatt med olika pigment. Det går också att själv färga vissa typer av hartslera med akryl- eller oljefärg på samma sätt som du kan göra med flytande epoxiharts.

Det finns två varianter av hartslera: en lite stadigare som kan användas för att skapa t ex hängen samt en mjukare variant (kitt), vilken inte minst används för att klä in pärlor med den eller fästa den i infattningar för att sedan trycka fast smyckestenar i leran. Det kallas ibland för pavé efter den typ av stenfattning inom ädelsmide som det efterliknar (se förklaring av fattningen här). Medan leran är nyblandad är den klistrig och fungerar som ett tjockt lim. När den fått härda en stund försvinner den klistriga ytan och den kan bearbetas som lera (du måste dock ändå använda non-stickunderlägg och skyddshandskar för att den inte ska fastna på arbetsbänken).

Leran härdar i rumstemperatur. Den är inte lufttorkande per se utan det är en kemisk reaktion mellan de två komponenterna (de innebär att leran även kan härda under vatten till skillnad från lufttorkande pappersleror etc). Liksom med epoxiharts och -lim beror härdningstiden på temperaturen i omgivningen: ju varmare, desto snabbare går det. Därför kan du inte arbeta med leran hur länge som helst: efter en viss tid börjar den hårdna och bli svår att forma till skillnad från leror som härdas i ugn (porslins-, polymerlera etc), vilka håller sig mer eller mindre mjuka tills de bränns. Ett sätt att få längre tid att arbeta med den är att lägga leran i frysen en stund eller arbeta på en sval plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails