Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 5 maj 2011

Inspiration: Operation Tackle That Bead Stash -- att skapa utan att köpa nytt


Jag har nämnt Operation Tackle That Bead Stash (OTTBS) några gånger förr, inte minst deras månatliga utmaningar med Monthly Moodboards, men bloggen är värd en närmare presentation och Inspiration är kanske den bästa kategorin att lägga projektet under.

Fröet till OTTBS såddes på ett brittiskt pärlforum med tanken att det skulle handla om just att ta itu med den växande högen av pärlor som många pärlare har. Istället för att köpa nya pärlor och bara göra projekt som kräver nyköp så var utmaningen att skapa med pärlor som pärlaren redan hade hemma. Dels av ekonomiska skäl och dels för att helt enkelt uppmärksamma den potential som finns i de ibland bortglömda pärlorna i gömmorna.


Delta aktivt
Bloggen är en gruppblogg med en handfull medlemmar och den som vill delta aktivt kan också ansöka om att få bli skribent på bloggen. För vissa delar, som månadsutmaningarna, kan läsare som inte är medlemmar/skribenter också skicka in sina bidrag till bloggen.

Just nu sätts åter fokus på bloggprojektets grund, att pärla med befintliga pärlor och sätta upp mål för att minska pärlhögarna. Detta inkluderar även möjlighet för läsarna att delta, bl a genom att sätta upp sina egna månatliga "bead busting goals". Första tisdagen i månaden så kommer det framöver vara ett fast inslag där läsarna kan länka till blogginlägg där de berättar om månadens mål och visa bilder på WIP (projekt under arbete), färdiga projekt, pärlor eller vad som helst som rör bloggarens mål för månaden. Läs mer om detta här.


Inspireras av OTTBS för egna mål
Även om du inte är intresserad av OTTBS så kan grundidén kanske inspirera dig. Det är lätt att bara köpa nytt och fastna för pärlor man inte har hemma, men om förvaringen börjar flöda över eller du får dåligt samvete över alla pärlor som aldrig verkar bli använda så kanske det kan vara dags att börja fundera om det inte kan vara bra att sätta upp mål för att använda det du har innan du köper nytt. Att rensa ut bland pärlorna -- vare sig det sker genom försäljning eller som här pärlprojekt -- kan vara så väl skönt och frigörande som kreativitetsskapande.


Att sätta mål
Två aspekter är viktiga för alla mål, oavsett vad de handlar om: konkretisering och tidsplan. Sätt konkreta mål, som du mer eller mindre enkelt kan avgöra om du nått eller ej och som är lättare att fokusera på. Hellre små delmål än ett stort och luddigt som "jag ska minska mina pärlgömmor i år". Säg istället "denna månad ska jag göra ett halsband med de här pärlorna" eller "denna vecka ska jag sy nåt med några av mina uddapärlor". Att sätta en deadline är också viktigt för annars är det allt för lätt att det slutar med att inget blir gjort. Återigen är det bättre med korta intervaller och delmål än långa tidsramar eftersom man då gärna skjuter upp allt till sista dagen.

Hur ett mål specifikt ska se ut beror på dig: sätt aldrig mål du vet att du inte kommer att klara -- då blir du bara besviken och slutar när du missar dem -- men våga också utmana och pusha dig själv så måluppfyllnaden handlar om att göra saker du annars aldrig skulle ha gjort.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails