Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 17 maj 2011

Manekis projekt: Filigranstomme






Filigrandelar kan många gånger vara användbara stommar och designelement i smycken. De kan användas precis som de är eller manipuleras på olika sätt, från filigree wrapping till färgläggning. När jag skulle göra halsbandet ovan hade jag ingen passande filigrandel så istället manipulerade jag en befintlig del. Hur jag gjorde det kan du läsa nedan.

Eftersom du kommer att såga/klippa i metallen är det inte att rekommendera att du använder filigran i pläterad metall.

*

Material:
Filigrandel i mässing (kallas Deco Vines hos Vintaj, Rebecca hos Brass Bouquet och Leafy Wrap hos B'Sue Boutiques)

Verktyg: guldsmedssåg (alt. smal avbitare), nålfil, rundtång,

*



1. Första steget är att separera de två sidorna av filigrandelen så de kan böjas till. Gör detta genom att såga av metallen på de tre ställen som indikeras med streck på bilden ovan. Har du ingen passande såg kan du, om du är försiktig, använda en precisionsavbitare med vinklad käft. Det kan dock vara svårare att få rena snitt med avbitaren så klipp försiktigt, en liten bit åt gången.

2. Fila ned snittytorna där du sågat/klippt med en nålfil. Saknar du en bra fil för metall kan du i nödfall använda en nagelfil, som dock slits snabbare. Se till att först "frisera" snittet så du slipper tidsödande filande. Fila tills inga vassa bitar sticker ut längre.




3. Börja med att böja ut filigrandelen med dina fingrar. Fatta i mitten på delen (där de två delarna fortfarande hänger ihop) med ena handen och ta tag i ena sidan med den andra. Håll inte för långt uppe -- absolut inte på övre halvan av filigrandelen -- utan håll handen på den nedersta stora snirkeln. Böj försiktigt filigranen utåt så att den säras från den andra halvan. Upprepa på den andra sidan. Kolla att du böjt ut båda sidorna lika långt så det ser symmetriskt ut. Om inte, justera där det behövs.




4. När du böjt ut filigranen så märker du att löven nederst på delen kommer att sitta tätt mot de små snirklarna underst. De utgör ett stopp som innebär att du inte kan böja ut sidorna mer. Det innebär också att du får två slutna öppningar där du senare kan fästa t ex dinglande pärlhängen utan att de ramlar av.




5. Fortsätt att forma filigrandelen, nu genom att manipulera den övre delen. Ta tag i ned nedre stora snirkeln på ena sidan med en hand och håll den översta delen av filigrandelen med andra. Böj försiktigt utåt och nedåt tills den ligger i linje med den nedre halvan. Upprepa på andra sidan så att filigrandelen ser ut som på bilden ovan.

OBS! De två halvorna av filigrandelen binds bara samman av en tunn remsa där två blad möts på varje sida. Dessa två punkter är känsliga och får inte böjas fram och tillbaks för mycket -- då går de av! Böj därför ut filigranen en liten bit åt gången tills du är nöjd med formen så du slipper justera fram och tillbaks.




6. För att enkelt kunna fästa en kedja eller tråd i ändarna på filigrandelen kan du böja in de små snirklarna ytterst på varje sida med hjälp av en rundtång. Börja med av böja in snirkeln genom att fatta mitt på den med tången och kröka den ungefär som när du gör en ögla på en hattpinne. Flytta rundtången närmare änden och gör en sista justering så att änden ligger mot bladet utan mellanrum.

7. Lägg filigrandelen på bordet och kontrollera att den inte blivit skev när du format den. Om den inte ligger platt mot bordet, böj försiktigt till de delar som är skeva med hjälp av fingrarna. Var extra försiktig vid de ovan nämnda sköra punkterna.




8. Din filigrandel är nu i princip färdig att använda så som du önskar. Om du arbeta med obehandlad mässing och behärskar konsten att löda finns det några ytterligare små tips nedan.





Alternativ 1: Löda fast en motring nederst mitt på filigrandelen så du enkelt kan hänga ett litet pärlhänge eller dylikt där.




Alternativ 2: Om du vill förstärka de två svaga punkterna eller bara tycker mellanrummen är för tråkiga kan du löda fast exempelvis motringar eller små "snirklar" av mässingstråd där. [I brist på bättre illustration lade jag bara en enkel kopparlänk där för att visa hur det kan se ut.]


PS! Om du använder oxiderad mässing kommer snittytorna där du sågat att mörkna med tiden och anta samma färg som resten av filigrandelen. Du kan också snabba på processen genom att själv patinera dem. Använder du lackad eller på annat sätt antitarnishbehandlad mässing bör du pensla lite skyddslack där du sågat så att inte det inte ärgar/oxiderar.

1 kommentar:

  1. Intressant, nu törs jag misshandla mina filigrandetaljer lite mer. Tack för alla praktiska tips och spännande nyheter från Pärluniversum.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails