Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 23 maj 2011

Projekt och mönster: Kallor

Two Calla Lilies


Kalla är en prydnadsväxt som lätt känns igen på dess typiska blomform, som ofta är vit men även finns i andra färgställningar. Det är en elegant blomma som kanske inte minst förknippas med bröllop. Blommans form gör att den är enkel att skapa från ett enda stycke av lera, metall, papper etc, som sveps om en pistill.

Kallor formade i metall finner du beskrivningar till i projekt som Calla Lily Pendant, From flat to Flower och Lilies and Leaves. Är metallera (t ex silverlera) snarare än plåt din melodi, se Calla Lily Suite.

En kalla i polymerlera kan du lära dig att göra hos Miss Polyclay, Garden of Imagination, Creatività e Fantasia och Cindy Lietz. Christi Friesen har också ett fint projekt: Calling all calla lilies pendant.

Eftersom kallor är vanliga blommotiv på (bröllops)tårtor så finns det också en hel del tutorials för tårtdekorationer, som även skulle kunna vara av intresse för dig som arbetar i lera. Se t ex Cake Walk, The Cake Class, Baking Project och Edna (video) för att bara nämna några. Formerna som används här kan även vara av inspiration för dig som arbetar i metall.

Tredimensionella pärlade kallor kan göras med antingen metalltråd -- s k french beaded flowers som du kan läsa mer om här -- eller i pärlsömnad. Ett exempel på det förra är Dalene Kellys Calla Lily medan Calla Lily Earrings som görs i brick stitch är exempel på det senare. Suzanne Cooper tipsar om att russian leaves också kan användas för att göra kallor.


Hur du skapar kallamotiv i lampworkpärlor beskrivs bl a hos Tumbleweed Glass Studio. Hur du skapar tredimensionella kallor i glas finns beskrivet på Lampwork Etc.

Gillar du att virka finns det också flera mönster till virkade kallor, som skulle kunna användas i smycken för den som gillar den stilen, se Crocheted Calla Lily Pin, Calla Lily PDF Crochet Pattern och Calla Lily Flower. Kallor i tyg hittar du instruktioner till här.


Calla


PS! Vill du hitta fler blomprojekt? I inlägget Vårblomning hittar du en sammanställning till (mer eller mindre) alla blomrelaterade projekttipsinlägg som skrivits på bloggen.


Foto av Rachel Ford James respektive Elga Cappellari här använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0 respektive CC BY-NC 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails