Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 27 maj 2011

Shoppingtips: Personliga tags

Var kan man köpa personliga tags att märka mina smycken med? Frågan har jag fått några gånger så det passar bra att skriva något om detta på bloggen nu. När det gäller butiker och köpställen ska detta inte ses som en komplett lista utan bara några exempel på säljare jag känner till (om än inte själv använt mig av).


Färdiga tags, stans eller egen gravyr?

Det finns olika sätt att skapa dina egna tags. Först och främst kan du välja mellan att helt på egen hand "skriva" på varje tag med exempelvis det vanliga standardutbudet av bokstavsstansar eller ciselörspunsar (bygg upp motiv av enkla stansar) alternativt gravera in din logotyp. Med standardstansar är du något begränsad, men för vissa räcker det långt att kunna stansar sina initialer och idag finns det många olika typsnitt att välja mellan för en mer personlig logotyp.

Väljer du att gravera har du fördelen att själv kunna bestämma storleken på gravyr från fall till fall, men det tar å andra sidan lite tid att lära sig behärska en gravyrpenna -- ännu mer tid att behärska sicklar om du föredrar handgravyr -- och det kan vara svårt i början att få loggan exakt likadan varje gång. Fördelen med egen gravyr är att gravyrpennor fungerar på olika material som glas, snäckskal, trä, porslin med mera samt att du kan gravera på mer än bara tags (t ex baksidan på ett hänge). Du är fri att skriva precis hur du vill, var du vill om du graverar själv. Är du mer intresserad av gravyr kan du läsa om de olika alternativen här. Tänk på att de gravyrstift som medföljer pennorna ibland är för tjocka för att passa små logotyper på tags så du får köpa till tunnare stift.

Några väljer även att göra själv tagsen själv. Antingen genom att såga ut metall eller forma dem i andra material. Att t ex göra tags i metallera är något som ibland kommer upp som alternativ, men jag tror få faktiskt genomför det då silverlera är relativt dyrt och tags är små och pilliga att tillverka.

Många, speciellt om de vill ha en bildlogotyp, väljer istället att skaffa sig en färdig "grundplåt". Här finns två alternativ: antingen beställer du en egendesignad stans för metall (finns även stansar/stämplar för andra material) och blanka tags som du själv stansar eller så beställer du tags som kommer med din logotyp ingraverad/gjuten.

Fördelen med en stans är att du enbart behöver köpa just stansen och sedan kan köpa tags efter behov. Du kan t ex köpa tags i olika former och material utan att ha höga krav på minimivolymer av varje typ av tag. Du kan också använda stansen på andra smyckesdelar som tål att hamras på. Liksom du kan använda den för att prägla mönster i exempelvis lera. Nackdelen med stans är att du får stansa varje tag själv, vilket kan vara arbetsamt och ta tid från smyckestillverkningen. Det kan också ta lite övning att bli bra på att stansa rakt och jämnt även om det är en betydligt lättare teknik att behärska än gravyr. Läs mer om att stansa på metall här.

Återstår då tredje alternativet, att beställa färdiga tags. Fördelen är att någon annan gör allt jobbet: när du beställt och skickat in din design kommer färdiga tags att fraktas hem till din dörr, färdiga att fästa på dina smycken. Nackdelen är att det ofta finns krav på att du ska köpa en viss mängd tags och vill du köpa tags i olika storlek eller form kan du behöva köpa på dig ett stort lager. I värsta fall -- om än inget som vanligtvis sker -- kan det även hända att du får din design kidnappad och tillverkningen av tagsen lejs ut på en fabrik som inte är så noga med upphovsrättsskydd i ett land där sådan rätt inte beivras noggrant. Det största problemet är dock oftast om säljaren kräver att du köper stora kvantiteter: inte nog med att det kan betyda att du måste ut med mycket pengar på en gång, det kan också vara så att när du har halva lagret kvar kommer du på att tagsen inte passar din nya smyckeskollektion eller du vill förnya din logga. Kolla därför med olika ställen innan du beställer, inte bara för att jämföra priser men även minimivolymerna. Men den stora fördelen är som sagt att du slipper många arbetsmoment.

För att veta vilket alternativ som passar just dig kan det vara bra att fundera på saker som vilken budget du har, hur många tags du tror du kommer att använda, om du har behov av olika storlekar/material/former på tagsen eller ej med mera. Hör också gärna med andra som redan gjort sina val för att lära från deras personliga erfarenheter. Vilka för- och nackdelar har de upplevt? Finns det något de ångrar eller skulle gjort annorlunda? Vad är de nöjda med? Dessa personer kan även ge personliga omdömen om vilka säljare som ger bra service.


Ställen som erbjuder egendesignade tags


Det finns några pärlbutiker i Sverige som erbjuder egendesignade tags. Tidigare kunde kunderna få denna service för tags av pläterad metall, men nu finns också butiker som erbjuder graverade tags i plexiglas/akryl.

Designade tags av metall säljer bl a Frost08 och Lilla Pärlan, men observera att de ofta tar upp beställningar under en viss tid, inte kontinuerligt, pga av produktionsprocessen. Förutom dessa specialgjutna tags finns alternativ som att beställa lasergraverade tags, något som bl a amerikanska Charm Factory, Rio Grande och svenska Smyckerian (enbart silver) erbjuder.

Nu finns det även personliga tags av plexiglas -- dvs akrylplast -- att köpa från butiker som Caraga och Pagoni. Tänk på att plast är mjukare än metall och lätt repas och blir fula med tiden. De säljer också tags utan text, som du kan gravera själv med gravyrpenna (se ovan).

Tags i italiensk pläterad zamak (zinklegering) erbjuds av Perles & Co, en fransk butik.

Laserskurna och -graverade tags och hängen i akryl erbjuds även av brittiska Zap Creatives.


Ställen som graverar dina tags

Om du har köpt in tags, som du vill få professionellt graverade, kan du vända dig till företag som utför gravyrer. Du finner dem genom att söka på nätet eller i Gula Sidorna. Även vissa guldsmedjor kan ha datoriserade gravyrmaskiner, som passar till gravyr på tags så även där kan det vara värt att fråga om de kan tänka sig att ta beställningsuppdrag. Alla företag har inte nödvändigtvis utrustning för att gravera så små ting som tags så diskutera detta när du vill göra en prisförfrågan.


Ställen som erbjuder egendesignade stansar och stämplar


På rak arm kan jag inte säga någon svensk pärlbutik som fortfarande erbjuder servicen egendesignad stans. Vissa tycker det är prisvärt att beställa en stans från USA från butiker som t ex Beaducation och Infinity stamps. Eventuellt tror jag att Sargenta också kan erbjuda den servicen och det ska finnas några andra svenska företag som sysslar med stämplar av olika slag, t ex UniGraphics (fd Stampline), Nermans Märksystem, Linds stämplar och Gravyrbolaget -- googla exempelvis orden stålstämpel och logotyp så hittar du en del företag som erbjuder olika typer av logotypstämplar för privatpersoner eller företag. Några av dessa företag kan också erbjuda stämplar för andra material som papper (för dina smyckesförpackningar), läder osv. Ibland kan stämpelföretagen erbjuda stansar/stålstämplar för metall även om det inte står på hemsidan så var inte rädd för att ta kontakt och fråga.


Ytterligare ett alternativ: tillverka egen stans

Är du duktig på att arbeta med metall kan du tillverka din egen stans av en tempererad stålstav. Hur du går tillväga beskrivs bl a i Jinks McGraths bok The Jeweller's Directory of Decorative Finishes. På nätet hittar du instruktioner bl a hos Victoria Lansford, Etsy Metal och på eHow. Att göra egna stansar lämpar sig bäst för enkla motiv utan detaljer.

2 kommentarer:

  1. ...du är en outsinlig källa till bra info - tack för att du finns!!!!

    SvaraRadera
  2. Tack för alla tips! ♡
    Kram SebraDesign

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails