Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 1 juni 2011

Material: Silver-filled -- ett alternativ när silverpriserna ökar?

Gold-filled (BrE rolled gold) känner troligtvis de flesta till, ett alternativ till solitt guld vilket är hållbarare än guldplätering. Med dagens fortsatt ökande priser på silver har ett bättre alternativ till silverplätering börjat marknadsföras på marknaden i USA: silver-filled eller sterling silver-filled, även känt som sheffield silver eller rolled silver. Produkten har funnits i flera år, men pga av silverpriserna har intresset för materialet ökat och flera amerikanska butiker framför allt marknadsför så väl tråd som smyckesdelar i denna hållbarare silverplätering.

Liksom gold-filled handlar det om ett material vars kärna består av oädel metall (i detta fall oftast en kopparlegering), som har fått ett överdrag av silver, antingen finsilver eller sterling. Överdraget valsas på den oädla metallen på samma sätt som vid tillverkning av gold-filled, vilket ger ett betydligt slitstarkare och tjockare lager av ädelmetall än vid plätering.

Liksom med gold-filled kan tjockleken på silverlagret variera. Silver-filled har varit vanligare i 1/40, men det finns även varianter i 1/20 och 1/10. 1/20 innebär att silvret utgör minst en tjugondel av volymen så ju lägre siffra på slutet, dessto högre kvalitet. I USA regleras i lag hur tjockt guldlagret ska vara för att en produkt ska få kallas gold-filled, men det finns ingen motsvarande kvalitetsreglering av silver-filled.

Silver-filled ska kunna lödas, patineras och trumlas/poleras på samma sätt som solitt silver. Tråden kan även hamras och sandas lätt utan att silverytan skavs av, enligt The Beading Gem's Journal, som också uppmärksammat materialet. Mer om silver-filled kan du även läsa hos några av de butiker som numer har ett utbud av tråd och smyckesdelar i materialet: Beadaholique, Fire Mountain Gems och Beaducation. Fire Mountain Gems säljer silver-filled av varumärket Sterling Silver-Filled, vilken är antitarnishbehandlad för att inte oxidera.

Priset, enligt Beadaholique, är ungefär hälften jämfört med samma produkter i sterling silver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails