Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 10 juni 2011

Projekt och mönster: Fingerringar med funktioner

Smycken används främst för att vara dekorativa eller symboliska, men de kan också vara funktionella. Exempel på smycken med praktiska funktioner, som tagits upp tidigare på bloggen är exempelvis Halsband för läs- och solglasögon (alternativ till de s k "senilsnörena") och Dekorativa förstoringsglashängen. Temat idag är ringar. Där några är dekorativa och även fungerar väl som enbart smycken, medan andra snarare är utpräglade verktyg/hjälpmedel.


Magnetisk ring
Magnetic Workshop rings är ett projekt som kom till eftersom upphovskvinnan hade problem att hålla rätt på små metalldelar när hon arbetade. Genom att fästa ett par magneter på en enkel ring av koppartråd kunde hon hålla rätt på bits, spik, små borr, stålringar och andra småsaker i magnetisk metall. Så klart kan de också användas för att testa om metall är magnetisk eller ej.


Nåldyneringar
En annan typ av funktionell ring, som det finns många instruktioner till på nätet är nåldyneringarna. Många görs i tyg, men de kan också tillverkas av filtad ull eller virkas. Till skillnad från vissa funktionella ringar passar dessa knappast som enbart smycken utan är rena arbetstillbehör. Tutorials hittar du bl a hos WikiHow, Vickie Howell, Poppy Chic, Roses are Blue, A Foothill Home Companion, Early Bird Special, My little nook, Wolfdreamer samt Cut Out+Keep.

För dig som tycker det är klumpigt med en nåldyna på fingret finns det ett annat alternativ med nåldynearmband (se även Cut Out+Keep).


Kompassringar
Att göra ringar med små kompasser är också relativt vanligt. Fungerande miniatyrkompasser finns hos vissa pärlbutiker och nischade materialsäljare på t ex Etsy. Enklaste kompassringarna gör du genom att limma fast en sådan minikompass på en färdig ringstomme, men det finns också andra varianter som t ex är infattade i en kistfattning (bezel set).


Klockringar
Du har kanske också sett klockringar, ringar med små fungerande klockor. I Ring with Watch and seed beads, kläs en sådan in med pärlor för en personligare prägel. Tyvärr inte några steg-för-steginstruktioner utan snarare en inspirationsbild. Tips på hur du syr egna pärlade infattningar, som du kan anpassa till klockringar, finner du här.


Jump ring opener
Ytterligare ett exempel på verktyg/fingerring, som jag inte har instruktioner till, är "motringsöppnarna", bl a sålda i pärlbutiker under namn som jump ring opener. Det är en ring av hård metall, t ex rostfritt stål, men en eller flera skåror i. Genom att lägga en motring i en tillräckligt bred skåra kan ringen öppnas med enbart en tång, vilket gör momentet mycket snabbare. Skåror kan fräsas ut med exempelvis en kapskiva på en multimaskin.


Mer mera...
Bland färdiga smycken kan man också hitta andra typer av funktionella ringar så som "thread cutter rings" (som skulle kunna vara av intresse för pärlare?), kapsylöppnarringar, libellringar (funktionen dock tveksamt användbar), bluetoothringar, lysdiodringar samt -- så klart -- ringar med öppningsbara små utrymmen, kanske mest kända för att ha använts av giftmörderskor. Det finns även specialringar för exempelvis tandläkare som kan blanda fyllningsmaterial i små koppar på fingerringen (s k prophy-ring -- även den enbart ett verktyg snarare än funktionellt smycke).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails