Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 2 juni 2011

Projekt och mönster: Skapa cabochoner av glaspärlor


Gwacie från Gwacie Beads beskriver på Dark DIY hur du kan slumpa [en term som används inom glasfusing] en pärla så den blir en cabochon istället. Passar inte minst bra om du har en sprucken pärla eller en som är ful på ena sidan -- eller bara för att du helt enkelt hellre vill ha en cab än en pärla.

Att slumpa pärlor på detta sätt funkar bäst för vad som kallas "soft glass", men det kan vara svårt att få bra resultat med boropärlor, dvs glaspärlor i borosilikatglas, även känt som Pyrex (enligt denna källa).

Som nämns här kan du även slumpa cabochoner av glaskulor/spelkulor.


Har du inte utrustning för glasfusing? Om du spräcker en glaspärla som det beskrivs i instruktionerna -- eller har en redan sprucken pärla -- kan du istället slipa ned baksidan för att få bort vassa kanter och ev. fila tills hålet inte syns mer. Passar speciellt bra om du ska använda cabochonen i en kistfattning (bezel), pärlad infattning eller liknande där kanten ändå inte syns. Slipa för hand eller använd t ex en slipskiva på en multimaskin ("dremel"). Du kan också slipa ned vassa kanter i en stentrumla eller bytta med lock, läs mer under Glastrumling.


Via.

2 kommentarer:

  1. Låter jättebra!
    Men fila verkar lite obehagligt, tycker jag. Små fliser kan lätt spridas och får man dem på fingrarna... och tänk om fågeln, eller hunden får sådana i sig...
    Får nog skaffa utrustning på något vis...

    Tack för din underbara blogg!!!!

    SvaraRadera
  2. Jag har slipat många glaskanter och hittills har jag sluppit problem med flisor. Om man bara slipar lite räcker det med exempelvis våtslipark eller en nagelfil för att få bort de vassaste kanterna och det du filar bort då -- så till vida du inte är väldigt oförsiktig -- är dammstora partiklar. Slipar du vått kan du dessutom binda dem ganska bra.

    Risken med flisor är nog störst om glaset skurits så att där finns små brottstycken längs kanten. Slipar du för hand märker du varje flisa direkt och den flyger ingenstans, men slipar du med elverktyg så kan det mesta sprätta iväg. Så ska du inte slipa mycket skulle jag säg det är säkrast att använda nagelfil eller slipark.

    Ett alternativ till att slipa själv är att använda en stentrumla. Trumlar du för länge blir glaset frostat -- som glas man hittar på stranden -- men får det gå bara någon timme så slipar det endast ned vassa kanter. Sök på ordet stentrumla på bloggen så hittar du mer info. Just när det gäller att slipa ned kanter på glas finns också ett alternativ till stentrumlan som går ut på att fylla en plastburk eller -hink (med lock) med vatten, glasbitarna, liten såpa och ev. slipmedel som sand. Skaka burken tills glaskanterna är lagom avrundade. Det kan ta kanske en timme. Det tar lite kraft att skaka en burk så mycket, men är mycket behändigare än att slipa för hand utan elverktyg.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails