Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 7 december 2011

Teknik: Garva fiskskinn

Fish skins

Fiskskinn är ett annorlunda smyckesmaterial, som har gamla anor inte minst i de nordligare delarna av Norden, Nordamerika och Asien (t ex Japan). Eftersom man tillvaratar en biprodukt som annars skulle slängas/komposteras/rötas och använder sig av miljövänliga garvningsmetoder kan detta ses som ett miljösmart materialval.

Hur de garvade skinnen ser ut beror på valet av fisk, men ofta har det en "fjällig" struktur (ungefär som ormskinn). Skinnen kan användas ofärgade eller färgas in i en passande kulör. Alla fiskar passar inte att garva. Bra alternativ är s k skinnfiskar som rödspätta, lax, havskatt, lake, öring, röding etc. Skinnen får inte vara tillagade, men de kan vara frysta. Det finns flera olika sätt att garva fiskskinn. Fett (t ex rapsolja), bark och urin är tre vanliga alternativ.

Hur du garvar med bark, som ger ett brunare skinn än olja, kan du läsa på Strömsös hemsida. Garvaren Lotta Rahme har skrivit en bok om just bark- och fettgarvning av fiskskinn: Fiskskinn -- garvning och sömnad. Läs mer om det på hennes hemsida. Håller håller även kurser i fiskskinnsgarvning.

På hemslöjdssajten Zickermans kan du läsa hur du garva med urin. Något som beskrivs som en praktisk metod för storstadsbon då varan är lättillgänglig för alla. Notera att det är viktigt att färsk urin används då kiss som får stå bildar illaluktande ammoniak. De tipsar även om att färga skinnen med bark, vilket ger olika bruna nyanser som blir "galet vackra". Inled även med att läsa deras kort artikel/intervju Hink med lock storstadsgarvarens bästa vän. Där ser du en bild på just ett smycke i fiskskinn.



Fotnot 1: Du kan även köpa färdiga garvade fiskskinn och du inte vill garva själv. Se länkar här.


Fotnot 2: Även fjäll från vissa fiskar används inom olika pyssel och hantverk. Exempelvis har det i gamla tider används i broderier på grund av den fina pärlemorlyster, som även gjorde fjällen eftertraktade vid framställningen av pärlimitationer (som du kan läsa om här). Fiskfjällsbroderi nämns i min text om Pearl embroidery.

Fotnot 3: I gamla tider användes urin från människor och djur i flera olika sammanhang. Än idag använder vissa det för att patinera metall -- se Patinering för kattägare.

1 kommentar:

  1. Spännande, det här ska testas. Har sett arbeten i fiskskinn. Visste inte att det är tämligen enkelt att preparera skinnen. Tittade också på Patinering för kattägare. You made my day! Tekniken var en överraskning för kisse och mig. Gissa om jag skrattade!
    Anna

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails