Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 26 januari 2012

Projekt: Smycken med chirimensnodd

kimono fabric lanyard for my key cards


Kimono- eller chirimensnodd är en typ av tyg"rem" som påminner om rullåer/rouleauer, vilket du kunnat läsa om på bloggen tidigare. De kallas kimono cord eller chirimen cord på engelska. Chirimen är namnet på en vävteknik och det kräppade tyg, oftast använt i kimonon, som vävs på detta vis. Från början gjordes chirimen i silke, men idag kan man även hitta billigare varianter i rayon (viskos, "konstsilke"). De är oftast mönstrade, många gånger med blomstermotiv.

Chirimensnoddarna kan användas precis som andra typer av tjocka snoddar/snören/remma i smycken. Du kan exempelvis göra armband av den typ som nämnts i Trendiga armband av gummislang eller läder och i Panduros handledning Rouleauarmband (där finns även andra varianter som wraps). Andra armbandsprojekt är Kimono cord silk wrapping och Pulseras Japonesas II. Om snoddarna är lagom tjocka passar de att använda till storhåliga pärlor (Pandora, Troll och alla budgetvarianter av dessa smyckessystem) -- se Creativ Company för ett exempel, även om det inte är just chirimen som används där.

Det finns också några halsbandsprojekt, som kan vara av intresse, på nätet: Kyoto Posey Necklace, Atami Necklace, Happy Heart Charms och Kimono Cord Filigree Necklace. Hit kan kanske även hundhalsbandsprojektet Emmit Gets a New Collar räknas.

The Bead Shop har även två teknikvideor: How to Embellish Cord (dvs lägga till pärlade strängar) och How to Add a Cone to Cord.


 Se även Sy rullåsnoddar för dina smycken för andra smyckesprojekt med tygsnoddar -- och instruktioner för att göra egna rullåer. Också Tygklädda halsringar kan vara av intresse.

Förutom chirimensnoddar finns det bl a liknande snoddar i siden och andra tyger att köpa i butiker som specialiserar sig på sybehör.


Foto: Andrea Williams, här använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

3 kommentarer:

  1. Kawaii!Men samtidigt elegant. Var kan man köpa banden alt.tyget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har mest sett snoddarna i amerikanska pärlbutiker som de länkade till i texten samt hos paintingwithfire.com. Även på eBay och Etsy kan man ibland hitta både tyg och snodd (förutom cord callas det även piping). Allt det är dock utländska säljare.

      När det gäller tyg skulle det kanske vara lite enklare att finna på närmare håll, men de flesta japanska tyger som säljs här verkar vara bomullstyg för kviltning.

      Ett tips vore att fråga på ett eller flera syforum eller pysselforum med personer som arbetar med textila material. Där finns personer som har bättre koll än vad jag har på just tyg (och tillbehör). Se t ex sysidan.se

      Tyger som chirimen kallas crêpe/kräpp, vilket kan vara bra att känna till om man vill googla efter det eller frågar i någon tygaffär. Sidenvarianten kan kallas crêpe de chine (har för mig det finns hos Simbra Siden, men då är det inte mönstrat tyg).

      Radera
    2. Tack för alla tips. Hittade japanskt bomullstyg med liknande mönster som sidenet, ska sy snoddar av detta. De blir inte lika eleganta men sötare, och hängena får anpassas efter detta. Har en ide att sy en rondell-kanelbulleliknande snurra med seed beads i lämpliga färger eller baka något lika snurrigt i cernit. Får se hur tygerna ser ut "in flesh".

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails