Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 30 januari 2012

Shoppingtips: Tema kokeshi

Ceramic Beads Kokeshi 30 mm Redx1Printed button 28mm Kokeshi Yellow x1Kokeshi charm 27mm Marine x1


Förra veckan nämndes shiboriband och chirimensnoddar så varför inte börja denna vecka på japanskt tema också? Dags för kawaii.

Kokeshi är små japanska flickdockor i trä. Från början var de svarvade med smal kropp utan fria armar och ben samt med ett stort huvud med enkla ansiktsdrag målade i svart. De började tillverkas och säljas som souvenirer kring badorterna vid de varma källorna på norra Honshu (den största av de japanska öarna) i slutet av 1700-talet. Numer tillverkas kokeshidockorna såväl hantverksmässigt som industriellt. Under efterkrigstiden utvecklades också ett friare, personligare konsthantverk som inte håller sig lika strikt till det ursprungliga formspråket med dess föreskrivna regler. Det kallas kreativ kokeshi (till skillnad från traditionell kokeshi). Bilder på traditionella kokeshi, liksom mer information om dem, hittar du på Wikipedia.

Dessa dockor har inspirerat bl a tygdesigners, smyckesmakare och pärltillverkare. Idag kan du finna exempelvis porslinspärlor och knappar med kokeshimotiv. Det är några exempel på detta, som jag vill ta upp här. En sak värd att notera är att inte alla pärlbutiker använder sig av ordet kokeshi för att beskriva pärlorna. Exempelvis har Panduro tidigare -- hittar dem inte på hemsidan längre -- haft pärlor som de kallat för rätt och slätt japanska flickor.

Franska Perles & Co har ett urval med porslinspärlor, metallberlocker (varav några målade), träberlocker och plastknappar med kokeshimotiv. Du finner dem här.

Även holländska Sayila har porslinspärlorna. De kallas där ceramic bead doll. I Sverige har bl. a Fru Pärla dem. Du hittar dem under namnet kinesisk docka i keramik.

Brittiska The Ribbon & Bead Shop har tredimensionella berlocker i trä.

Green Girl Studios har en tennberlock av en kokeshiflicka med katt. Du hittar den i deras webbutik samt hos återförsäljare som t ex Lima Beads, Beadaholique och FusionBeads. FusionBeads har f ö även scrabble tile pendants från Home Studio, vilka inkluderar ett hänge med kokeshimotiv.

Etsy kan du hitta flera säljare som har olika typer av smyckesdelar och andra hobbymaterial (t ex digitala kollageark för bildsmycken) med kokeshimotiv, ofta i sann kawaiianda.

*

Nedan kan du se två exempel på enkla smycken, som inspirerats av kreativa kokeshi.

KokeshiDoll2         collana geisha viola -kokeshi doll



Foton: (ovan) Perles & Co, (nedan t. v.) Mickey Johnson, (nedan t. h.) La Fé Design, här använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails