Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 28 februari 2012

Noterat: Picassofinish från Miyuki

Om du gillar japanska seed beads och marmorerade finishar så har du hittills varit hänvisad till Toho (marbled, gilded marbled) och Toho Hybrids (picasso), men nu lanserar Miyuki sin Picasso Coating. Enligt färgkartan appliceras den -- för tillfället -- enbart på seeds i storlekarna 6/0 och 8/0. Färgkartan med de tretton nya marmorerade färgerna hittar du här (välj Process och sedan Picasso).

I slutet av januari sa Miyuki att färgerna kommer att vara tillgängliga i butik inom några månader.

Miyuki har också lanserat nya färger på long magatamas samt utökat Duracoatsortimentet. Alla de nya färgerna, som ännu inte finns i butik, finner du i ovan nämnda färgkartor. Alla utom long magatamas, som ligger under kategorin Magatamas, hittar du under Process.


Fotnot: om du gillar tjeckiska seed beads så har även Preciosa Ornela picasso-/travertinefinishar.

5 kommentarer:

  1. Hej Maneki! Intressant att läsa om olika pärlformer och ytbehandlingar. Apropå detta så undrar jag om du skrivit något inlägg om seed beads i "guld" och "silver"? Jag vill gärna sy några smycken med antik inspiration. För det behövs mycket små "guldpärlor". Dvs seed beads. Eftersom det blir arbetsintensivt(och förhoppningsvis vackert) vill jag att pärlorna ska behålla färgen.Har hittat guldpläterade pärlor, men där uppstår frågan om hållbarhet.GF och SS, finns det seed beads? Äkta guld?(Roligt att veta, bortfaller av uppenbara skäl...framför allt för mina första designförsök av detta slag...kanske faller guldpriset tills jag blivit riktigt duktig? ;-) Känner mig extra sugen nu efter att ha besökt Inka-guldutställningen och ligger i startgroparna för att se baktriska guldskatten i Stockholm. Hoppas du kan hjälpa!

    SvaraRadera
  2. Är inte helt säker på att metallfinishar på seeds dykt upp utom i nyhetsartiklar eller i förbifarten. (Om inte är det definitivt något jag borde skriva om -- tack för tipset!)

    Galvaniserade/pläterade seed beads har alltid varit ett problem bland pärlare eftersom de har en tendens att flagna. Vissa snabbt, andra efter en tids användning. På senare år har Toho och Miyuki på varsitt håll utvecklat hållbarare galvaniserade finishar, Permanent Finish (ibland förkortat PF) respektive Duracoat. De förstnämnda beskrivs ofta med orden 95 % hållbarhet. Med andra ord inte helt okänsliga för nötning och tidens tand, men bättre än förr.

    Du kanske kan finna Caravan Beads två artiklar om hållbarheten hos olika metallfinishar av intresse: http://caravanbeads.biz/beadblog/archives/tag/duracoat (Där rekommenderas bl a metallic framför galvade finishar.)

    I tjeckiska pärlor finns det också olika varianter av metallfinishar på seeds.Den billigaste, de galvaniserade pärlorna, kan vara hopplös (i värsta fall kan färgen flagna i händerna redan när smycket sys!), medan den dyrare anses mer hållbar. Läs om skillnaderna här: http://www.wildthingsbeads.com/article-ccsb.html

    Metallfinisharna inkluderar pläteringar med 24 k guld och sterling silver. Dessa dyrare varianter finns inte hos alla pärlbutiker pga av pris och tillgänglighet.

    I USA finns det även en tillverkare som började göra pläterade metal seed beads, metallpärlor i samma form och storlek som vanliga seeds/rocaillepärlor. I Sverige vet jag att Pärltorget har ett urval av dem. Då återkommer frågan om hållbarhet, men jämfört med många galvade glaspärlor håller pläterade metallpärlor längre. Amerikanska och europeiska pläteringar är oftast tjockare så de håller längre än t ex kinesiska där tillverkarna pressas att hålla så låga kostnader som möjligt.

    Det finns förstås även småpärlor i massivt silver och guld (och gold-filled, silver-filled, mässing osv), men de är oftast vanliga runda eller har andra former som linser, kuber etc. Men det går ju också att använda på samma sätt som seeds även om man får anpassa mönster efter pärlformerna. Största problemet kan vara hårda kanter runt hålen, som nöter på tråden, och tyngden om pärlorna är gjutna snarare än pressade ur plåt -- dock sällan ett problem med ädelmetall där priset gör att ihåliga pärlor är vanligast.

    FMG kan ge en bra överblick på vad det finns för pärlformer i metall: http://www.firemountaingems.com/metalbeads.asp?navsrc=2

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt utförliga svar. Jag väljer gärna en svensk pärlshop, tack för tipset. Jag har sett smycken av seed beads i metall men aldrig lyckats hitta sådana.

      Radera
    2. Hej igen, forts. om "guldpärlor" m.m.
      Ofta ser man rekommendationen att behandla arbeten av seed beads med Acrylic spray ,Golvpolish, klart nagellack och dyl. Behandlingen uppges förlänga färgernas beständighet. 3D-arbeten som kan behöva extra stadga för att behålla sin form sägs också vara lämpliga kandidater för detta.
      Har du någon erfarenhet av något av ovanstående? Jag använder ibland Renaissance Wax i st f bivax på pärltråden,men lukten är obehaglig.
      Kan man använda detta vax som färgskydd? Självfallet försöker jag undvika pärlor av undermålig kvalitet och galvaniserade pärlor av traditionell sort.

      Radera
  3. Har ingen personlig erfarenhet av det, och kan därför inte säga så mycket om det, men som du säger är det något en del gör. Det har bl a tagits upp på Beading Daily flera gånger. T ex här: http://www.beadingdaily.com/blogs/daily/archive/2008/09/10/how-to-keep-the-finish-on-metallic-and-dyed-beads.aspx

    Golvpolish som skydd och stadga åt pärlarbeten står f ö på min lista över tekniker att blogga om i framtiden. Ev. även frågan om att skydda galvade och infärgade pärlor.

    Vax vore lite mer komplicerat att applicera på pärlorna än lack som kan sprejas på eller som det färdiga arbetet kan doppas i -- och risken är ju alltid att man bidrar till slitaget genom att gnida på pärlorna. Det ger inte riktigt samma typ av yta heller. På metall rekommenderar vissa att man ska applicera nytt vax var sjätte månad om smyckena används regelbundet, vilket kanske säger något om hur det mjuka materialet kan nötas. (Ibland kallas även flytande golvpolish för vax, men det är alltså inte samma sak som Ren. wax, Thread Heaven och naturliga vaxer som bi- och carnaubavax.)

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails