Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 24 februari 2012

Teknik: Slynga snoddar för smycken

Lucet and a cord in process


Snoddar kan tillverkas på många sätt. Ett av dem är att slynga, en typ av påtning som görs med ett speciellt redskap kallat slynggaffel (eller påtgaffel) och som ofta härleds tillbaka till vikingarna. Ordet påtning ska här inte förväxlas med den snarlika teknik där en påtdocka används och som du kan läsa mer om under Påta med pärlor.

Vanligtvis slyngar man med någon form av fast garn, men det går även att variera med olika material som band, snören, effektgarn (ett spännande exempel på detta kan du hitta hos FibreFantaisie) etc likväl som man kan slynga med pärlor på tråden. Inte minst barn gillar ofta att slynga med flam- eller brokfärgat garn.


Instruktioner
Grundtekniken liksom hur du tillverkar din egen slynggaffel -- de finns även att köpa om du inte vill/kan tälja en egen -- hittar du på 365 saker du kan slöjda. Där finns även en länk till en YouTubevideo om du tycker det är lättare att lära den vägen än att försöka läsa sig till det. Fotot ovan kommer från Wendi Dunlap, som med bra bilder visar hur du slyngar här.

Är du vänsterhänt kanske Rock n Beads instruktioner är av intresse (de har även instruktioner för högerhänta).


Pärlade snoddar och andra variationer
Phiala's String Page finns tips på hur du slyngar med pärlor på tråden liksom hur du slyngar med två färger. Se även Illuminated Spaces. Några variationer -- även de utan bilder -- finner du också i denna pdf-fil. Slyngning med pärlor kan du även lära hos LucetFi på YouTube (serie om fyra videor) -- se även hennes blogg.

Spännande avancerade slyngtekniker har utvecklats av Ziggy Rytka. Dem hittar du på Ziggys hemsida The Lucet Co --instruktioner finns i de böcker och DVD:er som säljs på sajten här. Även de inkluderar några varianter med pärlor, vilka skiljer sig från de ovan.

Det finns även andra böcker på temat slyngning så som den av Lacis utgivna Lucet Braiding: Variations On A Renaissance Cord av Elaine Fuller.

Utöver de vanliga slynggafflarna så finns det en dubbel variant, som du kan se (och hitta instruktioner till) hos Company of the Silver Spindle. Den fungerar i princip på samma sätt som vid påtning med påtdocka.


Smyckesprojekt
Söker du smyckeskit så hittar du armbands- och halsbandskit med pärlor hos Arabesque Braids.

Flera av Ziggys dekorativa varianter passar mycket bra till smycken -- ett av hans halsband kan du t ex se här.


Foto: Wendi Dunlap, använt i enlighet med CC BY-NC-SA 2.0

1 kommentar:

  1. Hej! Det här var mycket intressant och helt nytt för mig. De flesta tekniker som vi använder oss av är ju gamla och det är spännande att känna till bakgrunden. Tack Maneki för ditt "detektivarbete" på nätet! Dina inlägg är en fröjd att läsa,lära och inspireras av.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails