Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 16 mars 2012

Inspiration: Pärlade handbundna böcker



Woodlands Journal $25
Stephanie King [via flickr.com], cc by 2.0



Pärlor kan ha många användningsområden, det vet nog de flesta pärlare. Ett lite mer ovanligt sådant går att finna inom bokbinderikonsten.

Wendi Yale Davis använder sig ibland av pärlor när hon tillverkar kapitälband -- de där små "flärparna" längst upp på insidan av bokryggen, som skyddar och förstärker ryggen när boken tas ur bokhyllan. Du kan läsa mer om hennes pärlade kapitälband på Create Mixed Media och i detta inlägg på hennes egen blogg finns en bild på detta, vilken du kan klicka på för en närbild.

Det finns för övrigt även bokbindare som använder sig av pärlor som utsmyckning på själva bokpärmarna också. Två olika sätt att använda pärlor i bokbinding -- dels i själva bindningen på ryggen och som utsmyckning på omslaget -- fann jag av en händelse hos Elarra. Andra intressanta exempel hittar du hos Paula Beardell Krieg och  Dana's Inspirations. För att bara nämna några.


art journal
Alicia Bramlett, cc by 2.0


Uppdatering: Än mer ögongodis för dig som tycker om handbundna böcker lika mycket som pärlor och med stilar som går från uppdaterat klassiskt till konstnärligt nytänkande. Främst är det böcker med pärlor i själva bindingen (till skillnad från flera av bildexemplen här).
  Klicka även på de nya bilderna i detta inlägg för mer information om dem.


I hate white pages in a sketch book
Scrappy Annie,cc by-nc 2.0

art journal cover
Alicia Bramlett, cc by 2.0


Som synes både ovan och nedan kan pärlor också användas till "boklås" i form av pärlor knutna på en snodd.

Simple Binding Notebook in May
Tarlen Handayani, cc by-nc-nd 2.0


PS! Sugen på att testa bokbinderi (med eller utan pärlor) ? Det finns flera kurser runt om i landet och de enklaste typerna av bokbinderi -- som de här -- kan du även hitta (engelskspråkiga) tutorials och instruktioner till på nätet.

1 kommentar:

  1. Tänk så mycket fint man kan göra av pärlor och de material som hör till smyckestillverkning. Du hittar och hittar på så mycket spännande att göra av pärlor. Din blogg är en riktig guldgruva. Tack för allt arbete du lägger ner på bloggen och att du delar med dig av guldkornen! Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails