Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 9 mars 2012

Kultur: Svenska smyckesgallerier



Det finns gallerier för alla slags konster och det inkluderar förstås även smyckeskonst. Förutom att konstgallerier kan ta i smyckeskonstnärer så finns det även renodlade smyckesgallerier.

Rubriken är något missvisande för sedan Hnoss i Göteborg, som drevs av Konstepidemin, lades ned i oktober 2011 så känner jag bara till ett renodlat smyckesgalleri, som kan presenteras här. Men för den smyckesintresserade kan det som sagt även finnas utställningar av ny och gammal smyckeskonst på andra gallerier, som specialiserar sig på konst, konsthantverk eller konstslöjd. [UPPDATERING: Four i Göteborg är en kombinerad studio och galleri skapad av fyra smyckestillverkare, som kan räknas till gruppen svenska smyckesgallerier.]

På Odengatan i Stockholm hittar du smyckesgalleriet Platina, som drivs av Sofia Björkman. Där har samtida smycken visats upp sedan 1999. På den egna hemsidan presenteras galleriet på följande vis:

"Ända sedan Platina startade 1999 har vi missionerat för smycken som vi tycker berör, och kittlar - bärbara verk som förmedlar idéer om vad smycken är.
På Platina hittar du inga vanliga massproducerade smycken. Istället finner du smycken som fascinerar, berättar sanningar, skvallrar, sjunger och gråter. Bedårande smycken, smycken som skrattar högt och länge. Vi har valt ut dem för deras egen personliga kvalitet.
Förutom i våra egna lokaler anordnar vi även utställningar och seminarier på andra orter i Sverige och utomlands, vi reser mycket, undervisar och verkar för utbyten."

Utställningarna presenterar både svenska och internationella smyckeskonstnärer, som arbetar i variernade stilar och material. Just nu (16/2-24/3) pågår t ex en soloutställning med Märta Mattsson, Forever Dead. Mattsson har gjort sig känd för att skapa smycken med material, som kan framkalla äckel. Tanken är att blanda skönhet med material, som inte alla vill gå nära -- material som insekter (t ex fjärilsvingar), fåglar med mera. Ett exempel på svensk smyckeskonst 2012.


Känner du till något annat svenskt smyckesgalleri eller annat galleri som (stadigvarande) ställer ut smycken eller pärlkonst? Skriv gärna en kommentar med tips!


Fotnot: På den internationella smyckeskonstsajten Klimt02 kan du finna länkar till smyckesgallerier runt om i världen. Listorna hittar du här. På sajten finns även presentationer av smyckeskonstnärer, bl a flera svenska sådana, vilka du finner här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails