Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 22 mars 2012

Referens: Engelska ordlistor för olika borrningar (hål)



Pärlor kan borras på längden och bredden, på mitten likväl som ocentrerat. Olika borrade hål har olika namn, men för att komplicera det lite extra så kan begreppen variera något från butik till butik. Jag har ingen lista på hur borrningarna beskrivs på svenska (i den mån det görs), men väl två illustrerade ordlistor för de engelska begreppen: Rio Grandes A Visual Guide to Bead Drill Styles (de har även en variant av samma presentation här) och Rings & Things Bead Shapes Glossary: Specialty Drilling Styles.

Listorna är speciellt användbara då du söker en speciell typ av borrning, men inte vet vad den heter, eftersom du kan ta bilderna till hjälp. Om du däremot ser ett begrepp, t ex corner drilled, och vill veta vad det betyder så finns det förutom ordlistorna/guiderna ovan flera pärlordlistor där du kan leta upp ordet och läsa dess betydelse (tyvärr ofta utan bilder). Sådana ordlistor finns hos bl a Fire Mountain Gems.

Värt att notera är också att vissa pärlformer kan byta namn om de borras på ett speciellt vis. "Topborrade" risformade sötvattenspärlor kan kallas dansande pärlor (dancing pearls) och kuber som borras på snedden -- från ett hörn till det motsatta -- kan kallas för dice ("tärningar", t ex hos FMG). Button pearls kan, när de borras sidledes, bli flat-sided round beads, enligt samma butik. En rund donut med ocentrerat hål blir en go-go pendant.

Det finns även exempel på speciella borrningar, som inte verkar ha något namn. Om vi åter igen tar ett exempel från Fire Mountain Gems (se föregående länk) så finner vi "lentil drilled to overlap".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails