Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

torsdag 29 mars 2012

Referens: Pärlor på sträng och hank



En del pärlor säljs uppträdda på tråd snarare än i lösvikt, antingen som separata trådar (sträng; eng. strand) eller i buntar (hank). Dessa följer vissa standarder med avseende på längd och mängd, men det finns flera olika standardlängder/-mängder så det kan vara bra att ha koll på hur begreppet hank och sträng används för att inte missförstånd ska uppstå.

Det kan också vara på sin plats att påpeka att de trådar som används i hankar och strängar enbart är tänkta för förvaring, för att temporärt hålla ihop pärlorna -- de passar inte att använda i färdiga smycken.

Sträng




Sten- och sötvattenspärlor säljs ofta trädda på tråd. I grossistleden kan dessa vara hopbuntade som stora hankar, men till konsument säljs de per sträng.

Standardlängden på en sträng är 16" eller ca 40,6 cm med en avvikelse på +/- en inch (2,54 cm). Detta är den allra vanligaste längden på strängar för halvädelstenspärlor, men andra förekommande längder är 8" (ibland kallat halv sträng, drygt 20 cm), 10" (25,4 cm), 32" (drygt 81 cm) och 36" (drygt 91 cm). De två sistnämnda används framförallt till chips, som säljs billigt. Långa strängar med chips kan vara hopknutna till en lång, sluten ögla, som på exemplet i fotot ovan.




Dyrare stenar och stenar i finare slipningar, som exempelvis brioletter, säljs ofta på strängar med tunna plaströr eller billiga metallpärlor emellan pärlorna. Antalet pärlor per sträng kan därför variera stort. Ett exempel på denna typ av strängar kan du se i bilden ovan.



Även andra pärlor, inte minst glaspärlor kan också säljas på sträng. Också bland dem är 16" en standardlängd (se de stora linsformade pärlorna på första bilden), men det är även mycket vanligt med 20 cm-strängar -- som med vaxpärlorna ovan.

En tabell över antal pärlor per 16"-sträng, fördelat på olika pärlstorlekar och -former kan du hitta hos Fire Mountain Gems. Observera att antalet bara är ungefärligt då exakt antal kan variera. Är du osäker och behöver ett visst antal pärlor bör du med andra ord alltid fråga säljaren om antalet pärlor per sträng om det inte anges i produktbeskrivningen.

Hank




Tjeckiska seed beads/rocaillepärlor säljs i lösvikt eller hankar. En hank består av trådar/strängar med uppträdda pärlor, som knyts samman i ett knippe. I gamla svenska texter används ordet docka istället för det engelska hank, som många pärlare använder idag.

För de vanligaste storlekarna och färgerna består en standardhank av ett dussin 20" (ca 51 cm) långa pärlsträngar. Det finns även betydligt kortare hankar. 12" (ca 30,5 cm) är exempelvis en vanligt längd på hankar med charlottes (även kallade 1 cuts eller true cuts) och exklusivare pärlor -- t ex sådana med dyra färger eller specialbeställda yteffekter -- kan träs på 6-8" (15-20 cm) mini hanks. Också antalet strängar per hank kan variera från 10 till 14 och det finns även minihankar med bara 6 strängar.

Mängden pärlor per hank kan därför variera stort. En "standardhank" på 20" med 12 strängar 11/0 rocaillepärlor eller 2/0 stavpärlor beräknas väga ungefär 30-40 gram. Tabeller över antalet pärlor per hank hittar du hos bl a Shipwreck Beads och Fire Mountain Gems.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails