Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

måndag 16 april 2012

Inspiration: Scrumble

freeform lace


Scrumble är ett engelskspråkigt begrepp som främst används inom virkning och stickning. Enkelt uttryckt rör det sig om arbeten i friform, dvs skapelser som görs helt utan mönster eller en uppritad design med en blandning av material, som du har hemma (gärna slattar som blivit över från andra projekt, och som får utveckla sig fritt. Många gånger består scrumbles av mindre element som sammanfogas i efterhand. Vissa skapar små scrumbles som de sedan lägger på hög för att skapa med vid ett senare tillfälle. Exempel på hur färdiga scrumbles kan se hur hittar du bl a på Flickr och genom en goggle bildsökning.

Scrumbles är som sagt vanligtvis virkade eller stickade, men det går också att använda principen i andra typer av handarbetstekniker och hobbies så som broderi, pärlsömnad, trådarbete osv. Det är just pärlor och smycken som var i fokus när bloggen The Beadful Life tog upp scrumbles i fredags, något du kan läsa om här. Där beskriver Dragonjool hur du kan göra scrumblesmycken med metalltråd och pärlor. Hon beskriver också begreppet och vad som är så roligt med det:
'A scrumble is a freeform piece, made up with whatever you have at hand. It is relaxed, easy going - has no particular purpose or point, you just have fun making it - using whatever is leftover from the projects on your desk or are available at hand without getting up and going looking for anything. You could think of it as an "end of day" piece - where you use up the leftovers. Sort of like a stew, or a jambalaya.'

 Förutom hennes motiveringar kan jag lägga till ett eget tips, som jag tidigare nämnt i När kreativiteten och lusten försvinner: friform och scrumbles kan vara en bra medicin mot förlorad pärllust eftersom du inte behöver planera eller köpa just de och de pärlorna -- och det är kravlöst. Det finns inga krav på hur slutresultatet ska bli, det är omöjligt att göra fel eftersom det inte finns några regler man måste följa. man kan bara börja, rakt upp och ned, utan en tanke på resultat eller mönster-/designskisser. Just go with the flow.

Om du vill börja skapa scrumbles i pärlsömnad och inte har sytt friform förr, läs gärna Sy friform, som tipsar om instruktioner till friformvarianter av de vanligaste teknikerna (RAW, peyote, brick, herringbone, netting). Där finner du också ett tips från Beading Daily, som är alldeles precis vad scrumbles handlar om: du kan "friformpärla" genom att utgå från små UFO:n och överblivna småbitar som du sytt tidigare. Till friform och scrumbles passar "pärlsoppor", bead soups, och pärlslattar/restpärlor perfekt.

Pysslar du med mer än bara pärlor? Varför inte testa att mixa pärltekniker med någon annan teknik du behärskar, t ex foga samman virkade scrumbles med pärlsömnad eller montera scrumbles metalltråds- och pärlfriform på en tavla du målat eller fästa stickade små scrumbles på dina pärlbroderade smycken?


PS! Det är inte bara scrumbles som passar bra att göra genom att "montera ihop" enskilda mindre komponenter, som görs var för sig. Det passar även bra i t ex pärlsömnadsprojekt, något som diskuteras i  Fraktaler och komponenter. Fördelen med att arbeta med komponenter/element är att du kan fila på kompositionen efter att delarna är färdiga eftersom det är först när du har alla bitar som sätter ihop din design. Det gör det lätt att testa olika idéer innan smycket monteras.


Foto: Virkad och stickad scrumble av Freeform by Prudence [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-NC-ND 2.0

2 kommentarer:

  1. Gick igenom en massa gamla böcker som jag glömt att jag hade. Där hittade jag bl a en trevlig bok som handlar om fri virkning. Minns inte av vem och själva titeln, då böckerna finns på sommarstället. Den har några decennier på sig, vilket gör att plaggen med t ex ugglor på ser moderna ut...igen. De växtfärgade garnerna likaså. Fick faktiskt lust till freeform pärlbroderi med textila inslag. Tänker också på din recension av Robin Atkins pärlbroderibok på nätet, som ledde mig till riktigt intressant läsning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att du fann inspiration och intressant läsning på bloggen. Textila material går så bra ihop med pärlor (är själv numera både pärlare och brodös igen).

      Och visst är det kul när man hittar gamla pyssel- och hobbyböcker -- med material eller motiv som plötsligt blivit nytt och hippt igen!

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails