Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 18 april 2012

Övrigt: Så tillverkas tjeckiska glaspärlor




Kanske har du redan läst Så tillverkas seed beads, där jag beskriver hur våra -- tjeckiska och japanska -- småpärlor tillverkas (och tipsar om sidor där du kan se bilder från processen).

Om du vill veta hur tjeckiska pressglaspärlor/druks tillverkas så kan du läsa om det i ett tidigare inlägg: Pressglaspärlor/druks. Texten baseras främst på Virginia Blakelock och Carol Perrenouds artikel How Pressed-Glass Beads are Made från nätpärltidningen The Bead Bugle (klicka på länken för att köpa artikeln). Artikeln innehåller, till skillnad från blogginlägget, bilder från tillverkningen.

På tjeckiska G & B Beads YT-kanal hitta ett antal korta filmsnuttar som visar de olika momenten i tillverkningen av pressglaspärlor och facetterade pärlor (som fire-polished). Om du är intresserad av pärltillverkning och processen som förvandlar glas till de pärlor du tycker så mycket om är sidan väl värd att kika närmare på!

Gillar du peacockfinishen, som du kunnat se på tjeckiska pärlor de senaste åren, så har Wild Things en liten artikel om hur de tillverkas: Peacock Beads Using Vacuum Technology. Wild Things har för övrigt ett antal artiklar på sin hemsida, som kan vara mycket intressanta för dig intresserad av tjeckisk -- och tysk -- pärlindustri och dess historia. Du hittar dem här.


1 kommentar:

  1. Spännande och intressant att se filmerna. Mitt pärlintresse började på Murano för länge sedan. Det är fascinerande att se hur gamla metoder används fortfarande och kombineras med nya hela tiden. Tack!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails