Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 18 april 2012

Pärlsorter: Twin beads vs. SuperDuo




Vid det här laget kan väl ingen pärlare ha undgått att missa Preciosa Ornelas tvåhålspärla Twin beads, men SuperDuo är troligtvis inte lika känd. För att göra det lite mer förvirrande så kallas ibland även SuperDuo-pärlan felaktigt för Twin, det mer välkända namnet, trots att det rör sig om två olika pärlor och två olika varumärkesskyddade namn.

De två pärlsorterna är i princip identiska i storlek och form, men tillverkas av två olika tjeckiska företag och på två olika vis. Twin är originalet, som tillverkas av Preciosa Ornela. Den tillverkas enligt samma princip som seed beads, drop, stavpärlor etc. Tillverkningsmetoden gör att det kan finnas variationer i form mellan pärlorna. SuperDuo tillverkas av Matura Beads (enligt vissa andra av ett företag kallat Jablonec) och är en pressglaspärla, gjord för att efterlikna Twin. Genom att pressa pärlorna blir formen på pärlorna jämnare, vilket minskar behovet av att sortera bort pärlor. Det är den stora skillnaden mellan Twin och SuperDuo, som betonas av många.

Den andra skillnaden är att vissa färger/finishar finns enbart på antingen den ena eller den andra pärlsorten.

Eftersom jag personligen enbart haft nöjet att sy med Twins så kan jag inte göra en egen jämförelse utan hänvisar istället till exempelvis Good Quill Hunting, Beadwork.about.com och  The Bead Doodler, som skrivit om sina erfarenheter av och jämförelser mellan de två pärlsorterna. Den senare har bilder där du kan jämföra Twin och SuperDuo sida vid sida. Den förstnämnda har sytt upp samma mönster i dels Twin och dels SuperDuo så du kan jämföra resultaten.


Uppdatering: Efter att detta skrevs har Preciosa Ornela själv tagit fram en identisk pressglasversion av twin kallad Preciosa Twin Pressed Bead. Du kan läsa mer om den här.

Uppdatering 2: Det finns numer en andra "Superduo" på marknaden. Läs mer om det här. För en jämförelse mellan Superduo original, "den andra Superduo", Twin seed och Twin pressed bead, se B&B:s Editor's Blog.

1 kommentar:

  1. Hej det här har jag grubblat över och bara kommit fram till att det är två kända fabrikat. Mycket intressant. Milka

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails