Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 11 april 2012

Referens: Ordlista för odlade och äkta pärlor

Keshi pearl strands


Pearl-Guide.com är en intressant.sajt där du kan lära dig det mesta om äkta och odlade söt- och saltvattenspärlor. Där hittar du även en ordlista, Glossary of Pearl Terms, som kan vara användbar för dig som vill lära dig mer om pärlorna och pärlterminologi. Här listas en mängd ord, namn och begrepp från abalone blister pearls till zuchtperlen. Du kan läsa om centrala personer, berömda äkta pärlor, pärlsorter, former, färgbenämningar, kvalitetsbestämningar, ostronarter med mera, med mera. Själva skriver de att de tror detta är den mest omfattande lista som finns att tillgå och det är inte svårt att hålla med dem. Rekommenderas!

Se även Pearl shapes för namn på de vanligaste pärlformerna. Illustrerad ordlist över olika pärlformer finner du för övrigt hos Fire Mountain Gems.

Svensk terminologi

Den svenska terminologin följer i princip den engelskspråkiga med barockpärlor, sandpärlor, keshi, akoya osv. Några centrala begrepp som är viktiga att skilja mellan och som är värda att ta upp här är:

  • Äkta pärlor: Pärla som formats naturligt, av en slump, utan påverkan av människan. Mycket sällsynta och därmed mycket dyrbara. Dessa kallas på engelska för natural pearls.
  • Odlade pärlor: Pärlor som formats efter mänsklig påverkan från odlade ostron (saltvatten) eller musslor (sötvatten). Odlade pärlor kallas ibland felaktigt äkta pärlor när man vill skilja dem från oäkta (dvs imiterade) pärlor.
  • Sötvattenspärlor: Pärlor från sötvattensmusslor. Alla sötvattenspärlor i pärlbutikerna är odlade, vanligtvis i Kina. Den japanska biwapärlan är ett exempel på klassisk sötvattenspärla. Sötvattenspärlor har före fridlysningen av flodpärlmusslan även skördats i svenska vattendrag -- läs mer om det här.
  • Saltvattenspärlor: Pärlor från ostron som lever i havet. Akoya- South Sea- och tahitipärlor är exempel på saltvattenspärlor. Dessa pärlor är (betydligt) dyrare än de kinesiska sötvattenspärlorna.
  • Oäkta pärlor: Imitationer av söt- eller saltvattenspärlor. Kan variera stort i kvalitet och pris från det riktigt billiga till det dyrare och mer exklusiva. Ibland används också begrepp som syntetiska pärlor och konstpärlor om imitationer.
  • Pärlor: Begrepp som å ena sidan omfattar odlade och äkta pärlor (eng. pearls) och å andra sidan dekorativa föremål med hål, som används i bl a smycken (eng. beads).  Som du kan läsa om här är detta inte unikt för svenskan: i flera språk är pärlor/beads synonymt med pärlor/pearls.

Pärlimitationer

Vissa kända pärlimitationer eller oäkta pärlor som majoricapärlan tas upp i Pearl Guides ordlista. Mer om och en lista över "konstpärlor" av olika slag kan du läsa under Pärlimitationer. Där får du även några tips på hur du skiljer imitationer från original. (För lite svensk kulturhistoria på temat, se även Pärlessens, pärlimitationer och svenska löjor.)



Foto: Jennifer Gaglione [CC0], via Wikimedia Commons

2 kommentarer:

  1. Maneki och Pearl.Guide .com besvarar alla frågor som jag inte ens visste jag hade hade om pärlor. Vilken vacker bild med skimrande pärlor i naturfärger! Läste också om svenska löjor.Spännande med pärlhistoria.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails