Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

fredag 11 maj 2012

Manekis projekt: Självlysande ljusslinga



Inspirationen till detta projekt kommer från Pärlade hörlurar. Där handlade det om att pärla hörlurarna till mobilen eller mp3-spelaren. Men tänk om man också skulle använda samma teknik för att pynta andra tunna sladdar med pärlor? Snart fick jag idén att fästa självlysande hamapärlor på min ljusslinga och på så sätt få lite "stämningsljus" i mörkret även när slingan var släckt.

Nedan finner instruktioner till hur du fäster pärlorna på slingan. Låt dig gärna inspireras till att använda tekniken även för andra ting än just ljusslingor -- med lite fantasi kan allt pärlas!


Material:
Självlysande (glow in the dark) plaströrspärlor
Diodljusslinga

Verktyg: Hobbykniv/skalpell

1. Börja med att räkna ut hur många pärlor du behöver. En påse innehåller tillräckligt många pärlor för att täcka flera slingor om du följer mönstret som presenteras här.





2. Skär en skåra i varje pärla med en vass, tunn hobbykniv. Enklast skär du genom att ställa pärlan på högkant, som i den första bilden, placera kniven rätt och trycka nedåt. En vass kniv glider lätt genom plastpärlan.




3. Fäst pärlorna på elkablarna genom att trä dem runt kabeln (här illustrerad av en bronstråd). Använd tumnaglen för att vidga skåran så går det enklare att få pärlan över kabeln. Notera att pärlorna bara passar över en enkel kabel, inte flera kablar som tvinnats samman eller grövre elsladdar.

Trä på så många pärlor du vill: jag använde en pärla per diod, som träddes på en kabel precis ovanför varje lysdiod. Klicka på bilden nedan för en förstoring, som visar var pärlorna trätts på.





4. Häng upp den färdig pärlade ljusslingan där den får så mycket solljus som möjligt. Ju starkare ljus, desto mer lyser slingan när det blir mörkt. Flödande dagsljus ger en starkare lysande slinga än enbart artificiellt ljus. Och ju mörkare rum, när du släcker lampan, desto bättre framträder pärlorna innan de "laddas ur".


Fotnot: Den inledande bilden är enbart en illustration, men den ger en ganska sann bild av hur slingan ser ut när ljuset släcks på kvällen efter en solig vårdag.

1 kommentar:

  1. Kul grej. Ska göra slingor och lysmaskar för trädgården med barnen.Kanske i augusti när det blir mörkare. Roligt sätt att lära sig om uppladdningsbara ljuskällor.

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails