Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 22 maj 2012

Pärlsort: Pavépärlor


Pavé (som betyder stenläggning eller kullersten på franska) är namnet på en typ av nedsänkt fattning av slipade stenar där ovansida mer eller mindre ligger i höjd med ytan på smycket som stenen fästs i. Stenarna är ofta små och de sitter tätt med minimala skarva emellan -- vilket också är förklaringen till namnet. Fattningen är ett bra alternativ för mycket små stenar eftersom den täta placeringen gör att de ändå ser imponerande ut och glittrar som en stor sten. En närbild på en typ av klassisk pavéfattning finner du här.

I en enklare variant av denna fattning gjuts smyckesdelarna i formar med gropar för stenarna (ofta strass) som sedan limmas fast – därav att man ibland kan köpa berlocker och andra metallkomponenter med små gropar över hela eller delar av ytan. Ytterligare en variant, som är vanlig med strasspärlor av metall, är att göra pärlor av enkla klofattningar, som strassen fästs i.

Ett annat sätt att skapa samma effekt är att klä t ex en pärla med polymerlera, hartslera (resin clay, epoxy clay) eller liknande och trycka fast (glas)stenarna i massan. Ibland kallas denna typ av pärlor för just pavépärlor eller pavé-style beads, men det är ännu vanligare att de inte kallas något speciellt utan exempelvis bara strasspärlor. Nu när de s k shamballaarmbanden är populära är det inte heller ovanligt att se namnen shamballa eller shamballa-style beads.

För att summera används alltså begreppet pavépärlor/pavé beads om alla pärlor med stenar -- av glas, kristall eller (ädel)sten -- som är infällda på något av ovan nämnda vis. Begreppet används mer av engelskspråkiga än av svenskspråkiga säljare. Alla använder det inte, men om du letar efter en av de pärlor som beskrivs ovan så kan pavé beads vara ett begrepp att känna till när du söker, speciellt om mer allmänna sökord som crystal metal bead, rhinestone bead etc ger allt för många för dig orelevanta träffar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails