Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 1 maj 2012

Referens: Rocaillestorlekar




Att en pärla från företag A har samma mått som en pärla i samma storlek från företag B är inte säkert. Arbetar du med seed beads/rocaillepärlor/broderipärlor så känner du säkert redan till detta. Variationerna är små, men i vissa sydda tekniker kan även små skillnader i storlek påverka slutresultatet.

Nedan finner du en tabell över de fyra vanligaste märkena av rocaillepärlor på marknaden (Mill Hill hittar du här). Siffrorna avser diametern i millimeter för varje n/0-storlek. Tänk på att måtten är ungefärliga då exakta dimensioner kan variera så smått, speciellt beroende på färg och finish (t ex plätering gör pärlan en fraktion tjockare).

Tabellen kan också ge en viss uppfattning om vilka storlekar på rocaillepärlor som de olika företagen erbjuder. De vanligaste storlekarna är markerade med lila.

* = Miyuki gör bl a rococopärlorna i 2/0, men mått framgår ej från hemsidan. En återförsäljare anger 5,9 mm.

Information kommer från respektive tillverkares hemsida:
På hemsidorna finner du även färgkartor över respektive märkes tillgängliga färger och finishar (samt storlekar på andra pärlsorter de tillverkar).

Att tänka på

Observera att tabellen enbart tar upp diametern på pärlorna, inte bredden, vilken också kan skilja mellan fabrikaten. Det är möjligt att två pärlfabrikat har exakt samma diameter på en pärlstorlek, men om du trär upp, säg, tio pärlor på en rad kan det skilja i längd mellan de två. Generellt sett brukar man säga att tjeckiska seed beads är smalare än japanska, men det skiljer även mellan fabrikaten.

Ju högre kvalitet, desto mer jämn är bredden på pärlorna -- och motsatt: ju lägre kvalitet, desto mer varierar bredden/längden på pärlorna. Ojämna pärlor passar inte alltid så bra till pärlsömnad och -vävning, men fungerar ofta utmärkt till trädda smycken och pärlbroderi där millimeterprecisionen inte är lika avgörande.

Ett exempel på vad som kan hända om du går från ett fabrikat till ett annat i samma arbete ser du nedan. Arbetet påbörjades längst ned med Miyukipärlor och avslutades med Tohopärlor i samma storlek. I just detta fallet blev det en märkbar skillnad då motivet var en kvadrat -- en kvadrat som plötsligt började svälla på bredden. Den gick från att vara 9,3 till 9,7 cm bred. Hade designen sett annorlunda ut hade en så liten förändring troligtvis inte märkts och jag har blandat fabrikaten förr, men i detta fall blev det helfel. Så tänk på att det ibland kan få oväntade effekter att byta mellan fabrikat i ett och samma arbete, även om du håller dig till samma storlek.




PS! Tycker du tabellen (som är en skärmdump av originalet då jag inte vet hur man infogar en tabell i en bloggpost) är suddig eller svårläst så kan du hitta min originaltabell här.

1 kommentar:

  1. Nej tabellen är inte det minsta suddig ens på min telefon. Tack tack tackeli tack!

    SvaraRadera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails