Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 15 maj 2012

Verktyg: Träkolsblock

Calibus 7 - Granulation 


Det finns olika sorters underlag att använda när man lödar. Ett sådant är träkolsblocket, ett naturmaterial som använts i århundraden av guld- och silversmeder. Det finns i två varianter: hårda block och mjuka block.

Om du vill lära dig mer om (mjuka) träkolsblock och vad som gör dem så bra för lödning så finns det en artikel av Mark Nelson på Rio Grandes blogg, som i ord och bild beskriver dess fördelar.

Nelson radar upp några av blockets fördelar: det absorberar mycket lite värme och reflekterar tillbaks den så metallen värms upp fortare; det skapar en reducerad atmosfär (hjälper till att motverka s k fire scale); man kan lätt fästa pinnar i det mjuka materialet; man kan återanvända spräckta bitar; ytan kan sandas och blir då som ny; det görs av ett naturmaterial. Han visar även hur blocket kan användas för att gjuta metall it. För att gjuta och fästa pinnar behövs mjuka träkolsblock. I övrigt har de två varianterna, mjuka och hårda block, samma egenskaper. Hårda block håller dock mycket längre än mjuka.

Träkolsblock används även i boken Sølvperler (recenserad här) där författarna bl a beskriver hur man kan göra små gropar för att smälta silver till kulor. På bilden ovan ser du hur silverkulor, granuler, görs på just ett träkolsblock.


Foto: Love, Light and Colors! [via Flickr.com], använt i enlighet med CC BY-ND 2.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails