Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 29 augusti 2012

Referens: Mill Hill pärlstorlekar




Om du läst (engelskspråkiga) broderimönster där seed beads/rocaillepärlor ingår som utsmyckning har du kanske stött på uttryck som "petite seed beads" eller bara "glass seed beads". Vad innebär då detta i faktiska storlekar? Begreppen kommer från Mill Hill, som refererar till sina olika pärlsorter enligt detta system, snarare än efter storlek. Då många broderimönster refererar till Mill Hills pärlor kan det var på sin plats att reda ut vad företaget kallar olika pärlstorlekar.

Mill Hills egen informationssida hittar du här. Notera att olika namn används beroende på färgerna (t ex Frosted Glass Seed Beads, Crayon Beads och Antique Seed Beads för 11/0 seeds). Magnifica är Mill Hills namn på cylinderpärlor.

Nedan ser du en förteckning över storlekar för de pärlor som presenteras på företagets hemsida.

  • Petite Glass Seed Bead (15/0): 2 mm 
  • Glass Seed Bead (11/0): 2,5 mm
  • Pony Bead 8/0: 3 mm
  • Pony Bead 6/0: 4 mm
  • Pebble Bead (3/0): 5,5 mm
  • Magnifica Bead: 2,25 mm
  • Glass Small Bugle Bead: 6 mm (2,5 mm i diameter)
  • Glass Large Bugle Bead: 14 mm (-"-)  

Jämför gärna storlekarna med tabellen Rocaillestorlekar, som omfattar de fyra kända tillverkarna Preciosa Ornela, Matsuno, Miyuki och Toho.

Där är några avvikelser från de vanliga storlekarna i Mill Hills lista: petite beskrivs som 15/0, men där de flesta pärlor i den storleken är 1,5 mm är Mill Hills 2 mm (motsvarar t ex Toho 12/0) och 11/0 beskrivs är 2,5 mm (motsvarar mellan 10/0 och 9/0 i japanska storlekar).

2 kommentarer:

  1. 1000 tack! I Australien envisas man ofta med att använda sig av Mill Hill pärlor. Det får ju ett genomslag i de ofta superbra böckerna om pärlbroderi, pyssel m.m., som kommer därifrån. Jag har fått uppfattningen att Mill Hill pärlor ska vara särdeles vackra. Inte så lätta att få tag i, dock. Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anledningen till att jag själv behövde kolla upp storlekarna var just en australisk bok (A-Z of Stumpwork). Är man van vid n/0-storlekar så är det lite ovant att se Mill Hills begrepp, helt utan mått eller vanliga storleksangivelser, i instruktionerna.

      Ja, det är ju inte lika vanliga och säljs sällan i pärlbutikerna utan oftare i handarbetsbutiker som Hemflit.com osv.

      Vet inte vem som gör Mill Hillpärlorna, men enligt ryktena ska åtminstone Magnifica tillverkas av Toho. Nämnde det inte i texten eftersom jag inte är säker, men uppgiften cirkulerar bl a på pärlbutiker som Robin's Beads.

      Radera

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails