Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

tisdag 14 januari 2014

Materialː Eterneller




Vintern är frökatalogernas tid för trädgårdsälskarna. Medan trädgård och odlingslotter ligger i dvala så drömmer och planerar deras ägare inför den kommande säsongen. Så vad passar därför bättre än att prata om något så somrigt som blommor nu, mitt i vintern – och kanske fundera över om det eventuellt vore en tanke att plantera lite smyckesmaterial till våren?


A bee sucking nectar of "Pink Everlasting"
P. Jeremy, cc by 2.0


Eterneller är kanske inte det trendigaste i trädgård och heminredning idag, men i smycken har de börjat dyka upp, förseglade i glaskupor och –kulor -- se t ex produkterna här och här. Eterneller, eller evighetsblomster som de också kallas, är ett samlingsnamn för blommor och prydnadsgräs, som passar bra att torka. Kända sorter inkluderar jätteeternell (se bild nedan samt överst i blogginlägget), sideneternell, roseneternell (se bild ovan), risp, pärleternell, pappersblomster, färgtistel, brudslöja, martorn, riddarsporre, ros, rölleka, rävsvans och harsvans. Till eterneller räknas även blommor vars frökapslar eller frukter torkas så som judas silverpenningar, vallmo, lin, judekörs/japanska lyktor och prydnadsmajs.




Det finns flera olika metoder för att torka växter och vad som passar bäst beror på växtsorten, en det allra vanligaste är att hänga upp blommorna (med de flesta bladen avrepade) i små buntar på en mörk och torr plats. Mer information om hur du torkar växter kan du läsa i någon av alla böcker i ämnet. Kika på ditt närmaste bibliotek så finner du säkert flera stycken att förkovra dig i. här ska endast ett tips nämnasː många eterneller är finast om de plockas innan de slagit ut helt. Sideneternell är enligt min mening absolut finast om de plockas medan blommorna fortfarande är knoppar.

Eterneller ska inte förväxlas med pressade blommor. De flesta tunna blommor kan pressas, men bara en del växter passar att torkas -- hängande eller i exempelvis sand -- utan att skrumpna ihop, tappa kronbladen och/eller tappa all sin färg. Charmen med eterneller är just att de behåller sin utsprungliga tredimensionella form till skillnad från pressade blommor, som blir helt platta. Notera dock att vissa blommor som används som eterneller, så som riddarsporre och brudslöja, torkar ihop till skillnad från utpräglade eterneller som jätteeternell, risp och sideneternell som behåller sin ursprungliga form och färg.


Drying flowers in the attic at King Estate Winery
Don Hankins, cc by 2.0


Eftersom eterneller är torkade blomblad kan de vara väldigt sköra. Exempelvis jätteeternell är något tåligare med hårda blomblad, en även den bör skyddas från törnar. I smyckessammanhang innebär det att eterneller passar bäst i glaskulor, miniflaskor, medaljonger, glaskupor med mera där de är skyddade. De kan också gjutas in i harts.

Namnet till trots håller inte eterneller för alltid, även om de inte behandlas omilt. Solljus och syre bleker och bryter ned dem med tiden, men i smycken är de något mera skyddade och kan hålla längre. Dessutom är de skyddade från damm – det som vanligen får eternellbuketter att se skräpiga och färglösa ut.




PS! Förutom hela torkade blommor, som man vanligtvis gör med eterneller, kan man även passa på att torka delar av växter så som färgsprakande små höstlöv, avrepade lavendelblommor eller rosenblad för smycken. Om du vill torka träd- eller buskkvistar med blad så kan det dock vara bra att tänka på att torra löv är gjorda för att ramla av kvisten, inte minst på lövfällande sorter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails