Viktig information om bloggen

Denna blogg uppdateras inte längre. Jag har tyvärr inte längre möjlighet att svara på frågor. Jag säljer inte pärlor/smyckeskomponenter eller smycken.

onsdag 10 februari 2016

Historia och kultur: En tjeckisk pärlträderska fyller år






Igår uppmärksammade tjeckiska pärltillverkaren Preciosa Ornela en av sina äldsta medarbetare, nu 90-åriga Milada Bažantová, vilket resulterat i ett kort litet reportage som ger oss en inblick i hur arbetet för en pärlträderska kan se ut. I videon ovan kan du se hur hon går till väga när hon trär våra älskade rocaillepärlor på tråd, som en av de få som fortfarande kan trä med tolv nålar samtidigt. Pärlbordet som hon arbetar vid, en bead spinner modell större, är hundra år gammalt. Pärlorna må vara nya men som med många gamla hantverk lever tidigare generationers verktyg kvar. Redskap likväl som kunskap ärvs och förmedlas från en generation till en annan: Milada lärde sig att trä rocaillepärlor av sin mamma, som också var pärlträderska på sin tid.

Sin ålder till trots så arbetar Milada fortfarande, om än bara deltid, och fram tills förra året så hämtade hon själv sina pärlor från fabriken och bar hem dem i ryggsäcken, men nu gör hennes barnbarn det åt henne. Fortfarande trär hon dock pärlor: på två veckor trär hon 25 kg rocaillepärlor. Kanske har du några pärlor som just hon trätt upp åt dig?

Fler bilder från denna pigga dams arbetsplats (vilken verkar inkludera en katt) kan du se på Preciosa Ornelas hemsida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Frågor, tips, synpunkter eller kommentarer? Skriv gärna en rad här -- vill du hellre ta det privat hittar du min e-postadress under Kontakt (flikarna under bloggrubriken). Tänk på att frågor som ställs i kommentarerna besvaras här. Vill du ha svar via e-post är det bäst att istället maila direkt.

Tack för din kommentar!

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Related Posts with Thumbnails